Saturday , 20 April 2024

Πύρινη “κόλαση” στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν δυο χωριά – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Ανεξέλεγκτη μαίνεται λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Εύβοια. Δυο χωριά έχουν ήδη εκκενωθεί – Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ πυκνά σύννεφα καπνού σκεπάζουν όλο το νησί και καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την επέμβαση εναερίων μέσων πυρόσβεσης και φτάνουν μέχρι την Αττική, που έχει “σκεπαστεί” από νέφος.

Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν επίσης προληπτικά τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο – τουλάχιστον μέχρις στιγμής, νωρίς το απόγευμα – δεν έχει υποστεί ζημιές.

Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, και η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική. Ο καπνός και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες. Παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το έργο τους.

Στα Ψαχνά Ευβοίας μεταβαίνει με ελικόπτερο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ενώ από το πρωί έχει μεταβεί
Από το πρωί μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από όμορες περιφέρειες ενώ σε εξέλιξη είναι κινητοποίηση για περαιτέρω μεταφορά δυνάμεων από άλλες περιοχές. Αναλυτικά, έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερο και ένα ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, οκτώ  μηχανήματα έργου καθώς και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *