Friday , 26 April 2024

Πώς η πανδημία δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών προϊόντων

Του Γ. Κατσιάνη

Με αναστολή εργασίας απειλούνται εκατοντάδες αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρίες παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και tablets ανά τον κόσμο.

Ο λόγος είναι η έλλειψη ημιαγωγών (microchip), οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι απαραίτητοι για τα συστήματα infotainment που συνδέονται στο διαδίκτυο, τους αισθητήρες για λειτουργίες ασφάλειας και υποβοήθησης και τα ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος για τα ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα κινητήρα και όχι μόνο. 

Το πρόβλημα έχει ως αφετηρία την αρχή της πανδημίας, όπου η μειωμένη ζήτηση, είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παραγωγής μικροεπεξεργαστών.

Ωστόσο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα συνέβαλλε στην αύξηση της ζήτησης για τα ηλεκτρονικά προϊόντα, ακόμα και για τα αυτοκίνητα.

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες φέρονται αποφασισμένες να υιοθετήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η χρήση microchips που παράγονται στην Ταϊβάν.

Αν και παραμένει άγνωστο αν και κατά πόσο η επιλογή αυτή θα καλύψει πλήρως την παγκόσμια παραγωγή νέων αυτοκινήτων, το σίγουρο είναι ότι δεν επαρκεί για την παραγωγή άλλου είδους ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών προμήθειας ημιαγωγών υποστηρίζουν πως η ευρύτερη παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022. 

Μερικοί προμηθευτές, μάλιστα, προσπαθούν να μετριάσουν το πρόβλημα, εστιάζοντας ακόμα και στην επινόηση μεθόδων ανακύκλωσης των προϊόντων τους.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων, γεγονός που συνεπάγεται νέο κύμα ανατιμήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *