Thursday , 28 March 2024

Π.Πλεύρης: Λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλες τις ηλικίες – Τι εξετάζεται για ανεμβολίαστους και εστίαση

Στους επτά μήνες θα λήγει το πιστοποιητικό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με στόχο την ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

“Υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, ώστε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου να κάνουν και την τρίτη δόση. Από την 1η Φεβρουαρίου, θα ισχύσει για όλους τους ενήλικες και όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω, όσοι ενώ δικαιούνται και μπορούν, δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση, θα πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προνόμια που προσφέρει, όπως η είσοδος σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους, εάν έχει παρέλθει το 7μηνο μετά από την δεύτερη δόση του εμβολίου”, δήλωσε σχετικά ο κ.Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, επίσης, ποι πολίτες που δικαιούνται, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού είναι περίπου 500.000 πολίτες. Η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού δεν επηρεάζεται και συνεχίζει να ισχύει για εννέα μήνες, αλλά αυτό αφορά μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν θα γίνεται δεκτό για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης στην Ελλάδα.

Εισηγήσεις

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως υπάρχουν εισηγήσεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με θέσπιση μικρότερου ηλικιακού ορίου από το ισχύον σήμερα για τους πολίτες 60 ετών και άνω, ενώ για τους ανεμβολίαστους επιβεβαίωσε πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις να μην μπορούν να πηγαίνουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, λέγοντας όμως πως αυτήν την στιγμή δεν εξετάζεται να ληφθεί άμεσα τέτοιο μέτρο.

Φάρμακα

Για τα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, αλλά πιθανώς να υπήρξε πρόβλημα στην τροφοδοσία των φαρμακαποθηκών και λόγω των γιορτών», που πάντως τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί, ενώ όσον αφορά τα δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές είπε πως “το 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self test”. Ειδικά για αύριο, για όσους μαθητές δεν πήραν self test, θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος το πρωί της Δευτέρας στις σχολικές μονάδες, πριν από το άνοιγμα των σχολείων, από το απόθεμα self test που έχουν οι σχολικές μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *