Saturday , 20 July 2024

Σάλος με δηλώσεις Λοβέρδου για το δικαίωμα του “κακού πατέρα” – Επιστολή “χαστούκι” και από τον ΟΗΕ

Πολιτικό και κοινωνικό σεισμό προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου ότι ένας κακοποιητής πατέρας μπορεί να είναι καλός γονιός και ότι έχει το δικαίωμα στη συνεπιμέλεια. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι ” μπορεί να χώρισα και να έχω πάθος εναντίον της γυναίκας μου αλλά να μην είμαι κακός πατέρας. Αντίστροφα μπορεί μια γυναίκα να έπιασε τον άντρα της να την απατά και να την κακοποιούσε και να την έδερνε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς”. Η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου προκάλεσε σάλο στα social media και έφερε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να επισημαίνει “μα είναι δυνατόν να λέει ο Γιάννης Λοβέρδος ότι είναι καλός πατέρας κάποιος που ξυλοφορτώνει την γυναίκα του; Θα περιμέναμε τα ανθρώπινα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας να τον φέρετε εδώ να ανακαλέσει ή να τον διαγράψετε. Τα ανέχεστε αυτά; Το θέμα δεν είναι δικό σας. Είναι στην ηγεσία της ΝΔ. Ή θα υποχρεώσετε τον κ. Λοβέρδο να έρθει εδώ στο κοινοβούλιο και να ζητήσει συγγνώμη ή να τον διαγράψετε. Εμείς το καθιστούμε σαφές. Αν δεν ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη και η ΝΔ δεν τον διαγράψει εάν βεβαίως δεν πράξει το πρώτο θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής”.

Σημειώνεται ότι  οι πρώην υπουργοί Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη καταψήφισαν το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια αφού δεν έγιναν δεκτές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα οι δέκα τροπολογίες που είχαν καταθέσει. Οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ που είχαν εκφράσει ενστάσεις (Α. Καραμανλή, Χ. Αθανασίου, Κ. Βολουδάκης) δεν έκαναν τελικά διάβημα ανυπακοής αλλά το ΟΧΙ της Μ. Γιαννάκου και της Ο. Κεφαλογιάννη ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ ηχηρό.

Την ίδια ώρα, ηχηρό είναι και το “χαστούκι” στον Κώστα Τσιάρα από τα έδρανα του ΟΗΕ. Η Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις κατά των Γυναικών και ο Ειδικός Εισηγητής για τη βία κατά των γυναικών, τον στήνουν στον τοίχο με επιστολή καταπέλτη. “Αυτό το νομοσχέδιο, εάν θεσπιστεί, θα μπορούσε να διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας” αναφέρεται σε επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης.

Η επιστολή με ημερομηνία 17 Μαΐου υπογράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη του ΟΗΕ, ήτοι την Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών και τον Ειδικός Εισηγητής για τη Βία κατά των Γυναικών. “Παρόλο που το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, αποτυγχάνει να προσδιορίσει αυτήν την έννοια κατά περίπτωση, και ως εκ τούτου εάν το παιδί θα διατρέχειή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς” επισημαίνουν οι συντάκτες.

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνουν: “Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι αυτό το άρθρο προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού“.

Οι συντάκτες παρουσιάζουν, δε, μια σειρά από προβλέψεις διεθνών συμβάσεων, που δεν υπηρετούνται με το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, ενώ σημειώνουν πως «το άρθρο 14 του νομοσχεδίου σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης».

Για το άρθρο 7 οι συντάκτες σημειώνουν: «Ανησυχούμε ότι το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και η κοινή ευθύνη μεταξύ των δύο γονέων λαμβάνουν υπόψη μόνο τους παντρεμένους και τους νόμιμους συντρόφους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάκριση εις βάρος των γυναικών εάν ο κύριος φροντιστής του παιδιού είναι ένας μόνο γονέας». Σε μια αποκάλυψη η οποία εκθέτει σφόδρα την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ραγκούσης, στις 17 Μαΐου 2021, δυο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. Μάλιστα ζητούσαν να κοινοποιηθεί άμεσα στο Σώμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης από ό,τι φαίνεται όχι μόνον αδιαφόρησε για το περιεχόμενο της  επιστολής, αλλά δεν ανέφερε καν την ύπαρξή της.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Ραγκούση στο Κοινοβούλιο, ο οποίος κατέθεσε την επιστολή και στα πρακτικά, οι δύο εισηγητές εκφράζουν την αντίθεση τους:

  • στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σχετικά με το συμφέρον του τέκνου.
  • στο άρθρο 11 σχετικά με την υποχρέωση του γονέα να διαφυλάσσει τη σχέση με την οικογένεια του άλλου γονέα.
  • στο άρθρο 13 σχετικά με το τεκμήριο επικοινωνίας 1/3
  • στο άρθρο 14 σχετικά με την έλλειψη εγγυήσεων σε περίπτωση κακοποίησης και την πρόβλεψη για οριστική απόφαση
  • στο άρθρο 7 για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας
  • στο άρθρο 8 για τη διαμεσολάβηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π/Σ.  στην ομιλία του ζήτησε από τον κ. Τσιάρα, να ενημερώσει τι έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, τονίζοντας παράλληλα  ότι η παρέμβαση αυτή από στελέχη του ΟΗΕ, αποδεικνύει πως  οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *