Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν υπό έλεγχο στη Σέριφο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Λιβάδι. Γρήγορα η φωτιά -εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν με ένταση 9-10 μποφόρ -πήρε μεγάλες διαστάσεις και έκανε στάχτη σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες, όπως είπε ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.
Στο έργο της κατάσβεσης επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Από την αρχή για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν τέσσερις πυροσβέστες με ένα όχημα και υδροφόρες του νησιού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μετέβησαν στη Σέριφο πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αθήνα και τη Σύρο με συνολικά άλλα 14 οχήματα. Σήμερα από το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιεί εναέριες ρίψεις νερού κι ένα ελικόπτερο.
Τα μέτωπα της φωτιάς
Το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι προς το Καλό Αμπέλι και στο Λιβάδι, ευτυχώς χωρίς να απειλούνται οικισμοί. «Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Περίπου στις 05.00 το πρωί είχε ελεγχθεί όλο αυτό το πολύ μεγάλο μέτωπο το οποίο έφτασε τα δεκαπέντε χιλιόμετρα», δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος του νησιού κ. Ρεβίνθης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φλόγες πέρασαν μέσα από διάσπαρτες κατοικίες. Για προληπτικούς λόγους εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 και εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί, για να μην εγκλωβιστούν οι κάτοικοι ή να μην κινδυνέψουν από την εισπνοή του πυκνού καπνού, που είχε σκεπάσει την περιοχή. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Λιβάδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στη χώρα 54 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις.