Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια για το «Καρναβάλι Σημάντρων». Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του Συλλόγου Καρναβαλιστών. Όπως είπε στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Καρναβαλιστών Σημάντρων Γεωργία Παυλίδου «οι φετινές εκδηλώσεις –όπως κάθε χρόνο- θα ξεκινήσουν την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου και θα κορυφωθούν το τετραήμερο 15, 16, 17 και 18 Μαρτίου που είναι η Καθαρά Δευτέρα. Την ημέρα αυτή θα ολοκληρωθεί το καρναβάλι με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στην κεντρική πλατεία των Σημάντρων».
Τα έθιμα από τις χαμένες πατρίδες
«Τα Σήμαντρα είναι ένα προσφυγικό χωριό της Χαλκιδικής», λέει η κ. Παυλίδου. Και όπως αφηγείται «εδώ κατέφυγαν πρόσφυγες από την Προποντίδα και την Καππαδοκία. Οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους έφεραν τα ήθη και έθιμα του τόπου τους σχετικά με την αποκριά. Εδώ οι Σημαντρινοί γλεντούσαν ανέκαθεν τις αποκριές. Τα γλέντια τους ξεκινούσαν από την Τσικνοπέμπτη. Η γιορτή άρχιζε με παρελάσεις καρναβαλιστών σε παρέες. Αυτή η γιορτή καθιερώθηκε ως θεσμός τη δεκατετία του ’70 που άρχισαν να οργανώνονται παρελάσεις με θέματα ανάλογα με την επικαιρότητα της εποχής».
Η «Καμήλα»
Πάντα, όλα τα χρόνια αναβίωνε το έθιμο της «Καμήλας». Και η πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρει ότι πρόκειται για «ένα έθιμο που προέρχεται από τη δεκαετία του 1950-1960 και φυσικά υπάρχει ως τις μέρες μας. Έχουμε φτιάξει μια καμήλα. Μπαίνουν από κάτω τρία άτομα κι αυτή η καμήλα βγαίνει την Τσικνοπέμπτη στους δρόμους του χωριού. Τη συνοδεύουν διάφορες μασκαράδες. Από τη δεκαετία του 1980 το έθιμο υιοθετήθηκε και οργανώθηκε από εθελοντές της κοινότητας του χωριού και έτσι το καρναβάλι άρχισε να εξελίσσεται διαφορετικά, πιο οργανωμένα. Στην πορεία τα ηνία πήρε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών που ανέλαβε τη συνέχιση της διοργάνωσης του καρναβαλιού. Και από το 2007 που δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Καρναβαλιστών Σημάντρων ανέλαβε και διοργανώνει το καρναβάλι ως τις μέρες μας υπό την αιγίδα του δήμου Νέας Προποντίδας».
Δωρεάν οι στολές
Πολλά τα θέματα του φετινού καρναβαλιού. «Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες επισκέπτες από τη Χαλκιδική, αλλά και την Κεντρική Μακεδονία που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στα Σήμαντρα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, συμμετέχοντας με κέφι, ενθουσιασμό και ξενοιασιά. Λόγω των 50 χρόνων είναι επετειακή φέτος η γιορτή της Αποκριάς. Την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου, παλιοί καρναβαλιστές, μεγάλοι σε ηλικία, θα αναβιώσουν κάποια θέματα που υπήρχαν σε παλιές παρελάσεις. Κατά τα άλλα υπάρχουν διάφορες θεματικές ομάδες όπως αυτή που έχει θέμα την «Τροία», άλλη ομάδα τις «μαθήτριες» και διάφορα άλλα θέματα που θα πλαισιώσουν τη φετινή παρέλαση. Φέτος ράψαμε περίπου 300-400 στολές καρναβαλιστών. Για το ράψιμο απευθυνόμαστε σε συλλόγους γυναικών. Πέρυσι είχαμε απευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη. Φέτος τις στολές μας τις ράβουν στην Καστοριά. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τις στολές μας δωρεάν και μπορεί να συμμετέχει ο καθένας σε όποιο γκρουπ θέλει. Επίσης έχουμε κι ένα βεστιάριο απ’ όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στολές από άλλα θέματα που έχουν περάσει τις παλιότερες χρονιές. Όποιος θέλει βάζει τη διάθεση, προμηθεύεται δωρεάν στολή και συμμετέχει στην παρέλαση. Σ’ εμάς η παρέλαση των καρναβαλιστών γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στις 18 Μαρτίου. Στις 2.00 μετά το μεσημέρι ξεκινά η παρέλαση», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παυλίδου.