Friday , 19 April 2024

ΣΕΠΕΕ: Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης των κλάδων Ένδυσης & Κλωστοϋφαντουργίας-Προτάσεις

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο Σύνδεσμος μας  (ΣΕΠΕΕ) απο κοινού με τους ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των κλάδων Ένδυσης -Κλωστοϋφαντουργίας  και Υπόδησης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του Κορονοϊού.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η  ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές που αποτελούν τους κύριους πελάτες έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Με την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από σήμερα Τετάρτη 18/03/2020, η λειτουργία όλων των παραγωγικών επιχειρήσεων των κλάδων μας τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και για λόγους ασφαλείας των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου θα πρέπει να περιορισθεί.

Προτάθηκε όπως:
Α)  με Κυβερνητική  απόφαση  να προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης παύσης λειτουργίας των επιχειρήσεων των κλάδων Ένδυσης -Κλωστοϋφαντουργίας –Υπόδησης ( με εξαίρεση των εταιριών που παράγουν αναλώσιμα είδη για νοσοκομεία) έως τέλος Απριλίου. και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά την ημερομηνία αυτή.

Παράλληλα όμως όσες επιχειρήσεις επιθυμούν για λόγους λειτουργικούς (υποστήριξης e-shops καταστημάτων ή εκτέλεσης κάποιων παραγγελιών εξωτερικού κλπ. ) να  παραμένουν ανοικτές με προσωπικό ασφαλείας που οι ίδιες θα προσδιορίζουν  με βάση τις ανάγκες τους.

Β) το πάγωμα όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο , των ασφαλιστικών οργανισμών και των τραπεζών.

Γ) την κάλυψη του εισοδήματος των απασχολουμένων για το εν λόγω διάστημα, που θα αναλάβει το Δημόσιο με σχετικές του αποφάσεις.

Δ)την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης ότι στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων από 18/3 συμπεριλαμβάνονται και όλα τα υποκαταστήματα των εταιριών στις οποίες ανήκουν.

 Ε)την εξασφάλιση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις .

Οι παραπάνω προτάσεις αφορούν ενέργειες  που στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών  που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις  στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα τονίσθηκε ότι επιβάλλεται άμεσα, να σχεδιαστεί πρόγραμμα  υποστήριξης της ανάπτυξης και των εξαγωγών των κλάδων  εν όψει των νέων  συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά προκειμένου να εξασφαλιστεί η  μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *