Thursday , 28 September 2023

Σε απεργιακό κλοιό την Πέμπτη 21/9 η χώρα – Ποιοι απεργούν – Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

«Παραλύει» η χώρα μεθαύριο Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα που αναμένεται να κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο προκαλεί σωρεία αντιδράσεων από πολλούς εργασιακούς κλάδους που έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Πιο αναλυτικά, «τα συνδικάτα ετοιμάζουν απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση μεθαύριο, Πέμπτη, την ημέρα που θα συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής αυτό το έκτρωμα», δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ποιοι «κατεβάζουν ρολά»: Η ΑΔΕΔΥ
Κινητοποιήσεις για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του αντεργατικού νομοσχέδιου, που ήδη συζητείται στη Βουλή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Εργατικά Κέντρα της Αττικής, το δ.σ. πήρε απόφαση στη συνεδρίαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/9, την οποία θα δημοσιοποιήσει μαζί με τον τόπο της συγκέντρωσης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του γενικού συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Για να ζήσει αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στην πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει ως «τερατούργημα» το νομοσχέδιο που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Οι συγκεντρώσεις
Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί απεργιακή συγκέντρωση μεθαύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους. Στην Αθήνα οι απεργοί δίνουν «ραντεβού» στην πλατεία Συντάγματος. Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο
Με το υπό κατάθεση στη Βουλή εργασιακό νομοσχέδιο και, κυρίως, μέσω των αλλεπάλληλων δηλώσεων το υπουργού Εργασίας έχουν ανατραπεί όχι μόνο οι θεμελιώδεις εργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (1264 του 1982), αλλά ακόμη ο νόμος Χατζηδάκη (4808 του 2021) και ο νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου 2112/20. Ειδικά, μετά την κατάργηση του 5νθημέρου (εργασία το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση), όπου η Σαββατιάτικη απασχόληση θα αμείβεται με 40%, από 60% που ισχύει σήμερα, επεκτείνεται πλέον η τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ενώ μειώνεται η αποζημίωση για την Κυριακάτικη αργία από +75%, στο 40%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *