Tuesday , 10 December 2024

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της χώρας – Από σήμερα σε ισχύ νέα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανακοίνωσε το υπουργείο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλες τις περιοχές της χώρας των οποίων τα αιγοπρόβατα έχουν προσβληθεί από την επιδημία της ευλογιάς καθώς, όπως τονίζουν, ακόμα δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που έχει καταστραφεί. Εν τω μεταξύ σε ισχύ μπαίνουν από σήμερα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κραυγή αγωνίας
Όπως επισημαίνουν επαγγελματίες της ζωικής παραγωγής, το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού όχι μόνο δεν έχουν λάβει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιδημία, αλλά ούτε καν τις αποζημιώσεις για τα πνιγμένα ζώα από την κακοκαιρία Daniel. «Το υπουργείο δεν μας δέχτηκε στη διαβούλευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά παράβαση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, αλλά πέραν αυτού, όλα αυτά τα ζώα είναι υγιή για κατανάλωση και αν είχε δημουργηθεί ένα πιστοποιημένο σφαγείο, 60.000 ζώα που σφαγιάστηκαν για πανώλη και για ευλογιά θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην αγορά, αφού δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος και να μην είχαμε ούτε αυξήσεις τιμών, ούτε ελλείψεις στην αγορά, ούτε εισαγωγές», λένε οι κτηνοτρόφοι που ήδη έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και θα υπάρξουν δράσεις τις επόμενες ημέρες σε Λάρισα και Κρήτη με προοπτική πανελλαδικού ξεσηκωμού, εάν η κυβέρνηση δεν ακούσει τα αιτήματά τους.

Τα νέα μέτρα
Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ από σήμερα 1 Νομεβρίου για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από 1/11/2024 έως 8/11/2024, ισχύουν τα εξής μέτρα:
-Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
-Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
-Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
-Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
-Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
-Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
-Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
-Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
-Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.
-Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
-Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Στις 8/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Να εμβολιαστούν τα αιγοπρόβατα ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Στο μεταξύ να εμβολιαστούν άμεσα τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Μάλιστα όπως αναφέρουν στην ευλογιά χρησιμοποιείται το ίδιο εμβόλιο κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, εδώ και 8 χρόνια, χωρίς προβλήματα στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει: «Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και σύσσωμου του κτηνοτροφικού κόσμου, σάς απευθύνουμε αίτημα άμεσης συνάντησης για την επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απειλή αυτού του ιού να διογκώνεται και την πολιτεία να καθυστερεί επικίνδυνα στις αποφάσεις της, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Και όπως προσθέτουν «η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σας καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *