Saturday , 20 April 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική – Έξι νεκροί από την πρωτοφανή καταιγίδα…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής εξαιτίας της φονικής θεομηνίας που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης, προκαλώντας τον θάνατο έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι μόλις δυο χρονών από τη Ρωσία μαζί με τον πατέρα του, και εκτεταμένες καταστροφές.

Στην περιοχή σπεύδει όπως έγινε γνωστό μετά τα μεσάνυχτα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο – συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς που πρόκειται να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Η σφοδρή καταιγίδα που χτύπησε τη Χαλκιδική, όπως και τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα γύρω στις 9.30 το βράδυ, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές τόσο της Κασσάνδρας όσο και της Σιθωνίας, αλλά πάνω από όλα άφησε πίσω της έξι ανθρώπινα θύματα:

Μια Ρουμάνα υπήκοος έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν σε ταβέρνα στα Νέα Πλάγια, όταν από την κακοκαιρία έπεσε η στέγη της ταβέρνας, προκαλώντας επίσης τον τραυματισμό και άλλων θαμώνων, ενώ ένας 39χρονος Ρώσος υπήκοος και ο μόλις δυο ετών γιος του έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδαια όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο κοντά σε ξενοδοχείο.

Στη Σωζόπολη υπήρξε ανατροπή τροχόσπιτου όπου επέβαιναν τρία άτομα, με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι να χάσουν τις ζωές τους, ενώ αναζητείται από το λιμενικό και από αλιευτικά πλοία ένας 62χρονος αλιέας που είχε βγει για ψάρεμα το απόγευμα.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 30 διασώσεις από κατοικίες και οχήματα, υπάρχουν περί τους 20 τραυματίες, ενώ έχουν πέσει δέντρα σε διάφορες περιοχές διακόπτοντας την κυκλοφορία, όπως στο δρόμο Μεταμόρφωσης-Νικήτης στη Σιθωνία, στο δρόμο ανάμεσα στο Νέο Μαρμαρά και το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, στην Κρυοπηγή Κασσάνδρας κ.α. και έχουν παρασυρθεί οχήματα και έπιπλα από παραλιακά μαγαζιά και δρόμους κ.ο.κ. και έχουν αναφερθεί μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Καλλικράτειας.

Μεταξύ άλλων δεινών, που προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε την περιοχή είναι και το black out τόσο στην Κασσάνδρα, όσο και στη Σιθωνία.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στη Χαλκιδική για διακοπές, που παρομοιάζει όσα βίωσε με τη “βροχή” κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους με εμπόλεμη ζώνη…



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *