Wednesday , 19 June 2024

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στη Β. Ελλάδα- Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες

Στους 43 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να… σκαρφαλώσει ο υδράργυρος σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας στο πλαίσιο του καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Σε συναγερμό βρίσκεται και ο κρατικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύψουν από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ
Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας έως την Παρασκευή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και στα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Μάλιστα, αύριο και μεθαύριο, Τετάρτη και Πέμπτη, οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην Κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περίπου στους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή (14/6) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Υπουργείο Εσωτερικών
Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, έλαβε με εγκύκλιό το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 μ. -17.00 μ.μ.).

Νέα ραντεβού στις δημόσιες υπηρεσίες
Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και για την προστασία της υγείας τους διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσων θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Υπουργείο Παιδείας
Με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι μαθητές από τον επερχόμενο καύσωνα. Τα μέτρα απευθύνονται τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους γονείς και στόχο έχουν να μην προκύψουν προβλήματα υγείας από την έκθεση των παιδιών σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο στη διάρκεια των διαλειμμάτων ή/και του μαθήματος της γυμναστικής.

Σε ποιες περιοχές στη Β Ελλάδα θα κλείσουν τα σχολεία
Δήμος Νάουσας
Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν σήμερα, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του δήμου Νάουσας λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση πήρε ο δήμαρχος του δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης.

Δήμος Σιντικής (Σέρρες)
Δεν θα λειτουργήσουν λόγω καύσωνα και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, σε όλο τον δήμο Σιντικής. Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος.

Δήμος Τρικκαίων
Με απόφαση του δήμου Τρικκαίων ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30 π.μ., κατά το τριήμερο 11, 12, 13 Ιουνίου 2024. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τη διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Τα ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΦΡΟΥΡΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ» παραμένουν κλειστά το τριήμερο 11, 12, 13 Ιουνίου 2024. Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» η α΄ βάρδια θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ δε θα λειτουργήσει η δεύτερη βάρδια.

Δήμος Μετεώρων
Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για τρεις μέρες, από σήμερα 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Τα σχολεία θα λειτουργούν αυστηρά μέχρι τις 11.30 π.μ. και μετά θα κλείνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *