Wednesday , 24 April 2024

Σε ποιους τομείς οι Σαουδάραβες θα επενδύσουν στην Ελλάδα

Του Γ. Κατσιάνη

Πέρυσι το καλοκαίρι συζητούσαμε για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Φέτος, φαίνεται ότι είναι η χρονιά των Σαουδαράβων, οι οποίοι έχουν βάλει τη χώρα μας στην ατζέντα των επενδύσεων.

Άλλωστε, η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων, Khalid Al Faleh, κατά την διάρκεια των εργασιών του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ  ότι «ο ουρανός είναι το όριο για αυτά που η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία μπορούν να κάνουν μαζί» καταδεικνύει και τις προθέσεις επανακαθορισμού της πολιτικής του Ριάντ στη χώρα μας.

«Θεωρούν την Ελλάδα, πύλη εισόδου της Ευρώπης και ασφαλή τόπο για επενδύσεις», δήλωσε στο thesseconomy.gr, μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.  

Ενέργεια, κατασκευές και τουρισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια, οι κατασκευές και ο τουρισμός είναι οι άξονες στους οποίους, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξουν νέες οικονομικές συμφωνίες.

Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις υποδομές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι, κλιμάκιο Σαουδαράβων αξιωματούχων και επιχειρηματιών στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής της περιοχής, όπως είναι η κατασκευή δεύτερου πλωτού τερματικού σταθμού LNG και οι παρεμβάσεις στο λιμάνι της πόλης.

Στον τομέα των κατασκευών, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Άλλωστε, η πολυετής, πολυδιάστατη δράση του ομίλου Olayan στην Ελλάδα και η επένδυση τόσο στην Chipita, όσο και στην ΤΕΜΕΣ, καταδεικνύουν το πλαίσιο των προθέσεων που υπάρχουν για επενδύσεις.  

Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα στις Κυκλάδες.

Καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή αποτέλεσε και η επένδυση του Σαουδάραβα κροίσου, Khaled Juffalli, ο οποίος μέσω της real estate εταιρίας του,Tysons Development έχει αγοράσει περισσότερα από 7.000 τ.μ. στον Αστέρα Βουλιαγμένης ενώ μία άλλη εταιρία του (E.A Juffali and Brothers) συμμετέχει στην αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *