Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν και σήμερα, 13 Αυγούστου, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές που συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων μετώπων φωτιάς που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε Αχαΐα, Φιλιππιάδα, Χίο και Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και άλλες περιοχές. Μαίνεται επίσης από χθες και η φωτιά στη Μεγάλη Βόλβη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική μέσα στο τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 152 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ επιχειρούν 5.000 πυροσβέστες.
Τα μέτωπα των πυρκαγιών
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις μεγαλύτερες εν εξελίξει πυρκαγιές της χώρας, ο εκπρόσωπος του ΠΣ ανέφερε ότι «με το πρώτο φως σήμερα έλαβαν εντολή και επιχειρούν σε πρώτη φάση 33 εναέρια μέσα σε όλα τα μέτωπα.
-Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στα Μέγαρα είναι οριοθετημένη.
-Ομοίως είναι οριοθετημένη και η πυρκαγιά στα Σταμνά Μεσολογγίου.
-Η πυρκαγιά στη Ζίτσα Ιωαννίνων είναι χωρίς ενεργό μέτωπο.
-Στα Συχαινά Αχαΐας η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
-Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην Κάτω Αχαΐα και στη ΒΙΠΕ Πατρών, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
-Η πυρκαγιά στο Γυμνότοπο Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ. Το πρώτο μέτωπο κινείται προς τους οικισμούς Ριζοβούνι και Ρωμιά και το δεύτερο προς τους οικισμούς Δρυόφυτο και Παντάνασσα. Και τα δύο μέτωπα έχουν κατεύθυνση προς Φιλιππιάδα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
-Η πυρκαγιά στη Χίο είναι σε εξέλιξη έχοντας δημιουργήσει επίσης δύο μέτωπα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ. Το πρώτο μέτωπο κινείται μεταξύ των οικισμών Πιραμά και Παρπαριά και το δεύτερο πλησίον του οικισμού Περδικά με κατεύθυνση προς τους οικισμούς Σιδηρούντα, Διευχά και Χάλανδρα, ενώ για την αεροπυρόσβεση στο νησί έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα. Τα μεσάνυχτα, αντιμετωπίστηκε άμεσα και νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί στην περιοχή Κοφινάς.
-Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο είναι σε εξέλιξη με μέτωπο προς τον οικισμό Λιθακιά, ενώ προς τον οικισμό Κερί η εικόνα είναι βελτιωμένη. Καταγράφονται ζημιές σε σπίτια, τουριστικές μονάδες και γεωργικές εκτάσεις».
Θεσσαλονίκη: Στη μάχη με τις φλόγες στη Βόλβη κι ένα ελικόπτερο
Μαίνεται και και σήμερα η φωτιά στην Βόλβη. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε χθες λόγω των ισχυρών ανέμων και καίει αγροτοδασική έκταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και οι προσπάθειες συνεχίζονται και σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 20 οχήματα της Πυροσβεστικής με 80 πυροσβέστες, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχει κι ένα ελικόπτερο. Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε προειδοποίηση από το 112 «να απομακρυνθούν οι κάτοικοι του Βαϊοχωρίου με κατεύθυνση προς τη Νυμφόπετρα». Σύμφωνα με την αστυνομία, εκκενώθηκε το χωριό αλλά δεν κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν όσοι μένουν στη δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων ασύλου.
Στα νοσοκομεία 15 πυροσβέστες, συνολικά 46 άτομα
Όπως ανέφερε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, «15 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ή χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες τη νύχτα από τις πυρκαγιές στην Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και Χίο, ενώ στη μάχη ρίχτηκαν από το πρωί 33 εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Με ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας διακομίσθηκαν 3 πυροσβέστες στην Αχαΐα με συμπτώματα θερμοπληξίας, στην Αιτωλοακαρνανία με κάκωση άνω άκρου και στη Φιλιππιάδα με εγκαύματα, ενώ στη Χίο πραγματοποιήθηκε η παροχή Πρώτων Βοηθειών στο πεδίο σε 10 πυροσβέστες και 2 εθελοντές». Συνολικά 46 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από τα πύρινα μέτωπα.
112: Αλλεπάλληλα μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών
Τα μέτωπα της φωτιάς είναι μεγάλα και διάσπαρτα, ενώ μηνύματα στέλνονται ακατάπαυστα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών όπου μαίνονται οι πυρκαγιές. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αγωνιούν για τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Κτηνοτρόφοι μιλούν για καμένες μονάδες και νεκρά ζώα, που δεν κατάφεραν να μεταφέρουν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Στη Χίο απεγκλωβίστηκαν 45 άτομα με επτά σκάφη – πέντε περιπολικά, ένα ναυαγοσωστικό και ένα περιπολικό πλοίο -σε συνεργασία με ιδιωτικά σκάφη από την περιοχή των Λιμνιών.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν