Friday , 19 April 2024

Σε “συμπληγάδες” οι Έλληνες μελισσοκόμοι-Μείωση πωλήσεων από την αρχή του έτους-Νέα προβλήματα από τις φωτιές στην Εύβοια και την απαγόρευση μεταφοράς των μελισσιών τους στα πευκοδάση

Διπλό πλήγμα δέχεται φέτος το ελληνικό μέλι, αφενός λόγω της πανδημίας που έχει επιφέρει μείωση πωλήσεων, αφετέρου από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια όπου παράγεται πάνω από το 30% του ελληνικού πευκόμελου, που με τη σειρά του αποτελεί τα δύο τρίτα της ελληνικής παραγωγής μελιού.

Όπως επισημαίνει στο Thesseconomy.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής “Σίθων” και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, Αχιλλέας Παπαστεργίου, στη φετινή χρονιά καταγράφεται μείωση πωλήσεων των αυθεντικών ελληνικών μελιών, ενώ το 2020 στους πρώτους μήνες της πανδημίας και το πρώτο μεγάλο lockdown είχε καταγραφεί αύξηση, η οποία στη συνέχεια «διορθώθηκε». Παράλληλα, όσον αφορά τις πωλήσεις σε τουρίστες στη Χαλκιδική (σ.σ. η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες) φέτος δεν πηγαίνουν καλά, γεγονός που ο κ.Παπαστεργίου αποδίδει στο χαμηλό οικονομικό τους επίπεδο.

Μεγάλο πλήγμα, εξάλλου, δέχονται οι μελισσοκόμοι πανελλαδικά – και όχι μόνο τοπικά – από την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, καθώς στη βόρεια Εύβοια παράγεται πάνω από το 30% του ελληνικού πευκόμελου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Σίθων» η καταστροφή στην θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ελληνικής παραγωγής πευκόμελων κατά 20%-30%, αλλά και τη μείωση εσόδων και στους μελισσοκόμους της Βόρειας Ελλάδας, καθώς θα μεταφερθούν στη Χαλκιδική, τη Θάσο και άλλες πευκοφόρες περιοχές τα μελίσσια των παραγωγών της Εύβοιας. 

Πρόσθετο «πονοκέφαλο» προκαλεί στους Έλληνες μελισσοκόμους, επίσης, στ μεταξύ η ισχύουσα απαγόρευση της εισόδου των πολιτών στα δάση με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, διότι αυτή ακριβώς είναι η περίοδος που οι μελισσοκόμοι πρέπει να μεταφέρουν στα μελίσσια τους στα πευκοδάση. Το μέτρο αυτό, όπως επισημαίνει ο κ.Παπαστεργίου, ήδη προκαλεί πρόβλημα στην παραγωγή και εάν παραταθεί τότε η πολιτεία θα πρέπει να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα, καθώς το πευκόμελο αποτελεί το κύριο μέρος της ελληνικής παραγωγής μελιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *