Thursday , 25 April 2024

Σκηνικό έντασης στο Καστελόριζο επιχειρεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα, με την έκδοση NAVTEX-Σε κατάσταση ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις, ανακλήθηκαν άδειες στελεχών

Του Γ. Κατσιάνη

Νέο γύρο έντασης στο Αιγαίο εγκαινίασε η Άγκυρα με την NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή, νοτίως του Καστελόριζου.

Η έκδοση NAVTEX σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση άσκησης του τουρκικού ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, σήμερα και αύριο, Τρίτη, είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης.

Έτσι, στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα «βήματα» που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

«Προφανώς, οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα σκηνικό τεχνητής έντασης στην περιοχή, με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Ν. Α. περιοχή του Αιγαίου», δήλωσε στο thesseconomy.gr πρώην παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ).   

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Στο πλαίσιο της επιφυλακής, κρίθηκε αναγκαία η προσωρινή αναστολή των θερινών αδειών σε ορισμένα στελέχη του στρατού ξηράς.

«Είναι κάτι που συνηθίζεται σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται ένταση στο Αιγαίο», σημείωσε το πρώην στέλεχος του ΥΕΘΑ.

Να σημειωθεί ότι η νέα πρόκληση της Άγκυρας σημειώνεται λίγα 24ωρα, μετά την υπογραφή συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *