Friday , 29 March 2024

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για δέκα χρόνια

Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδας, εφόσον επαληθευθεί από τα πραγματικά δεδομένα, για δέκα έτη, δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά τον ίδιον, επίσης, η δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη θα γίνει το 2025.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από την Energean για το κοίτασμα των Ιωαννίνων και θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση (στη στεριά) το 2023. “Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό”, είπε.

Κληθείς να απαντήσει πώς αυτό μεταφράζεται σε χρήματα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι εξαρτάται από τις τιμές του χρηματιστηρίου. Ωστόσο, τα έσοδα- τα οποία εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο- που προσδοκά το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης.

“Όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισ. ευρώ με σημερινές τιμές” συνέχισε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι τα δεδομένα αλλάζουν και δεν ξέρουμε αν έχουμε αυτές τις ποσότητες.

Το 2025 η δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη

Όσον αφορά, δε, στα κοιτάσματα της Κρήτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι εφόσον είναι ικανοποιητικά  τα σεισμικά δεδομένα, θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση το 2025.

“Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα”, είπε σχετικά.

Κληθείς να απαντήσει, επίσης, γιατί εφόσον έχουμε τέτοιο πλούτο δεν έγιναν όλα αυτά νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας απάντησε: “Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει έρευνες σε πέντε περιοχές, σε πέντε θαλάσσια οικόπεδα. Από το 2011 έως το 2020 είχαμε έρευνες σε μόλις δύο περιοχές. Από το 2021 έως το 2022 κάναμε έρευνες σε πέντε περιοχές”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *