Saturday , 20 April 2024

Σουδάν: Συνεχίζεται η διαδικασία απεγκλωβισμού Ελλήνων – Ακόμη 10 Έλληνες στο Τζιμπουτί

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100 μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο Τζιμπουτί η υποδοχή των απεγκλωβισμένων πολιτών
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε οκτώ Έλληνες μεταξύ των οποίων και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η επίτιμη πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες

Ο Νίκος Δένδιας πάντως, αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της εκκένωσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, η κατάσταση επί του εδάφους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κατάπαυση του πυρός.

Στο Τζιμπουτί δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας
Με την κατάσταση στο Σουδάν και ιδίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, η λύση που προκρίθηκε ήταν η δημιουργία μιας «αλυσίδας» των δυτικών χωρών για τον απεγκλωβισμό του διπλωματικού προσωπικού και των πολιτών τους. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μεταστάθμευση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενός C-130 και ενός C-27, σε αεροπορική βάση στη Νότια Αίγυπτο. Τα αεροπλάνα, στα οποία επιβαίνει ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αλλά και ιατρικό προσωπικό και διπλωμάτες θα μεταβούν στη συνέχεια στο Τζιμπουτί, όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός Ελλήνων, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ακόμη δύο μεταγωγικά βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν την επιχείρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *