Thursday , 28 March 2024

Σουδάν: Συνεχίζονται οι μάχες- Σχέδιο σωτηρίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Συνεχίζονται και σήμερα στο Σουδάν οι μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενώ αναζητείται τρόπος για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά μαζί με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους Έλληνες που βρίσκονται στο κτίριο της Μητρόπολης μαζί με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, άνθρωποι ελληνικής καταγωγής έχουν επίσης εγκλωβιστεί σε παρακείμενα διαμερίσματα της Μητρόπολης, ενώ άλλα πέντε άτομα με ελληνικό διαβατήριο είναι εγκλωβισμένα στο Διεθνές – πρώην ελληνικό – Σχολείο, στην περίφημη Κοντομιχάλειο Σχολή που ιδρύθηκε στο Χαρτούμ το 1902.

Εγκλωβισμένοι 1.000 Ευρωπαίοι
Στον κατάλογο που καταρτιζόταν χθες με τα ονόματα όσων επιθυμούσαν να εκκενώσουν το Σουδάν περιλαμβάνονταν λίγο περισσότεροι από 70 Έλληνες, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να έφταναν τελικά έως και τα 150 άτομα – ανάμεσά τους Σουδανοί πολίτες που έχουν συνάψει γάμους με Έλληνες ή παιδιά Ελλήνων που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα. Περίπου οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε άλλα σημεία της χώρας. Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1.000 Ευρωπαίοι και για το λόγο αυτό η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα. Τον ενιαίο συντονισμό έχει αναλάβει η Γαλλία, το κράτος που διαθέτει τους περισσότερους ξένους πολίτες – πάνω από 250 – στα εδάφη του Σουδάν, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός Ιταλών και Γερμανών.

Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο υπουργό
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Συζητήσαμε για την κατάσταση στο Σουδάν. Επισήμανα το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν» αναφέρει ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, επεσήμανε ότι «η εκκένωση θα γίνει μόνο όταν έχει βρεθεί ασφαλής δίοδος, χωρίς να κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή». Η επιχείρηση θα γίνει σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομάδες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τους πολίτες τους που βρίσκονται εκεί, ώστε να υπάρξει εκεχειρία ή τουλάχιστον να διαμορφωθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *