Friday , 29 March 2024

Σπ.Λιβανός: “Καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων”

Κατηγορηματικό μήνυμα πάταξης της νόθευσης των ελληνικών παραδοσιακών-εμβληματικών προϊόντων απευυθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, μέσω συνέντευξής του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων.

“Πονηροί και επιτήδειοι που νοθεύουν προϊόντα μας, τέλος”, αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι για την προστασία των ελληνικών εμβληματικών προϊόντων, όπως η Φέτα Π.Ο.Π., θα συνεχιστούν, θα είναι αυστηρότεροι και θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, καθώς – όπως τονίζει – “δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων”.

Με απόφασή του, όπως αναφέρει επίσης, έχει συγκροτηθεί επιστημονική ομάδα για τον καθορισμό των αποδόσεων τυροκόμησης, με στόχο τη διασφάλιση ποιότητας και ελληνικότητας της φέτας ΠΟΠ. Πρόκειται για επιστημονική ομάδα, τα πορίσματα της οποίας θα βασιστούν σε πειράματα και θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κανονιστικά. Επίσης, σύντομα θα νομοθετηθεί το πλαίσιο που θα καθορίζει τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Όσον αφορά, δε, στο αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, απαντά: “Επιθυμία της κυβέρνησης και δική μου, θα ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Πάντα όμως λειτουργούμε με υπευθυνότητα και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε. Στην παρούσα φάση επιλέξαμε τρεις κατηγορίες αγροτών για να εφαρμοστεί το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Τους νέους αγρότες, τους μετέχοντες σε συνεταιρισμούς και σε συνεργατικά σχήματα και όσους δραστηριοποιούνται στη συμβολαιακή γεωργία. Έτσι, η απόφαση αφορά περισσότερους από 200.000 αγρότες. Η στόχευση του μέτρου είναι προφανής. Θέλουμε να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς και τα συνεργατικά σχήματα, γιατί μόνο έτσι θα αντισταθμίσουμε μειονεκτήματα που προκαλεί ο μικρός κλήρος -σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 15 στρέμματα για κάθε παραγωγό, ενώ στην Ευρώπη 150 στρέμματα. Θέλουμε επίσης να στηρίξουμε τη συμβολαιακή γεωργία που είναι το μέλλον στην παραγωγή. Και κυρίως, θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες. Θέλουμε να καταστήσουμε το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό. Να αποτελεί επαγγελματική επιλογή και να δίνει διέξοδο ζωής στους νέους μας, να μην είναι απλά μια λύση ανάγκης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *