Friday , 19 April 2024

Στα…αζήτητα επάγγελμα με μηνιαίο μισθό 2.500 ευρώ!

Του Γ. Κατσιάνη

Σε είδος προς…εξαφάνιση έχουν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες, οι οδηγοί φορτηγών, με αποτέλεσμα οι εταιρίες εμπορευματικών μεταφορών να αναζητούν προσωπικό με υψηλές αμοιβές.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Transport Intelligence, οι ελλείψεις σε οδηγούς βαρέων οχημάτων στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 400.000! 

Την πρωτιά κατέχει η Μεγάλη Βρετανία, όπου η έλλειψη 100.000 οδηγών είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις εικόνες των άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ να κάνουν τον γύρο του κόσμου.  

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, όσο στις υπόλοιπες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο δεχόμαστε συχνά αιτήματα από εταιρείες να τους προτείνουμε οδηγούς που αποφοίτησαν από τις σχολές μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης

Αναζήτηση προσωπικού μέσω… αγγελιών

Την ίδια ώρα, πολλές εταιρείες αναρτούν αγγελίες στα social media προς… αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού.

«Ζητούνται επαγγελματίες οδηγοί, άμεση πρόσληψη για μόνιμη εργασία, άτομα ως οδηγοί με δίπλωμα Ε κατηγορίας κάτοχος ΠΕΙ και ψηφιακού ταχογράφου.  Η γνώση ξένων γλωσσών δεν είναι απαραίτητη. Η βάση τής εταιρίας είναι στην…, διαμονή στο φορτηγό (δρομολόγια σε όλοι την Ευρωπαϊκή Ένωση)», είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αγγελίες για οδηγούς φορτηγών.

Όσον αφορά τις αποδοχές, σε κάποιες περιπτώσεις ο βασικός μισθός ξεπερνά τα 2.500 ευρώ με τα μπόνους.

«Τα χρήματα μπορεί να φαντάζουν πολλά όμως οι αιτήσεις του επαγγέλματος είναι υψηλές, ιδίως για τις διεθνείς μεταφορές. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση από τους οδηγούς καθώς θα πρέπει να έχουν εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους», τόνισε ο κ. Κενανίδης.

Όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου, μέχρι το 2028 θα βγει στη σύνταξη περίπου το 60%(!) των σημερινών οδηγών φορτηγών της Ευρώπης, γεγονός που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα. #tv100skg  #smarteconomytv100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *