Friday , 19 April 2024

Σταϊκούρας: Σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα για διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Μέτρα διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κ.Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία θα παγιδευθεί φέτος σε ύφεση, όπως και συνολικά η ευρωπαϊκή, η οποία όμως – όπως ανέφερε – θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μία δυναμική ανάπτυξη στο στυλ V ή U. 

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ, που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Eurogroup κάνουν λόγο για ύφεση 5% στην Ευρώπη, στο βασικό τους σενάριο και στο ακραίο σενάριο για συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 9%. Στην Ελλάδα η βασική εκτίμηση είναι για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% έως 3%. 

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη το μαξιλάρι ρευστότητας. Η κυβέρνηση προς το παρόν δίνει μάχη για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ρευστότητα, ενώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή (που θα δώσει ρευστότητα 1 δισ. ευρώ) όπως είπε απαιτείται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, σήμερα ή αύριο θα δοθεί και ολοκληρωμένη απάντηση για το τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Ερωτηθείς τέλοςγια το ενδεχόμενο κρατικοποίησης επιχειρήσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ενώ για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών, απάντησε: «Το βασικό σενάριο είναι όχι». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *