Friday , 29 March 2024

Στα ΚΤΕΛ(!) και όχι στα τουριστικά λεωφορεία η κρατική επιδότηση των 20 εκατ. ευρώ!

Του Γ. Κατσιάνη

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης και Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα να ικανοποιήσει το αίτημα του κλάδου για πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για παράταση διότι θα πρέπει να έχουμε κάποια έσοδα για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, να μπορέσουμε να δώσουμε χρήματα στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε 12 μήνες με λιγότερα έσοδα και παραπάνω δαπάνες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η θέση αυτή πυροδότησε νέες αντιδράσεις στους κόλπους των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και γραφείων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για την προσεχή Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Από την Κρήτη ως την Θράκη και από την Ήπειρο ως το βόρειο Αιγαίο, ζητούμε άμεσα την πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας για το 2021, τόσο για τα τουριστικά λεωφορεία, όσο και τα Ι.Χ. ειδικής χρονομίσθωσης των τουριστικών γραφείων ως τρόπο συμψηφισμού για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 που προπληρώσαμε το 2019», επισημαίνει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

«Πράσινο φως» της Κομισιόν για κρατική ενίσχυση στα ΚΤΕΛ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό αίτημα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης, ύψους 19,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών λεωφορείων ΚΤΕΛ που παρέχουν τακτικά τοπικά και υπεραστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική επιδότηση θα δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου υπό την μορφή  άμεσων επιχορηγήσεων.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 21 εκατ. ευρώ, παρά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στις 30 Ιουλίου 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *