Friday , 29 March 2024

Στα «σκαριά» νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), λόγω φοροδιαφυγής

«Φρένο» στα φαινόμενα φοροδιαφυγής που καταγράφονται στην βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου.                                                                                                                             

Αυτό είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο thesseconomy.gr,ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε πως «υπάρχουν σίγουρα στρεβλώσεις (στις βραχυχρόνιες μισθώσεις) που πρέπει να  αντιμετωπιστούν αλλά και απώλεια δημοσίων εσόδων, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα  διασταύρωσης στοιχείων από τις πλατφόρμες», καλώντας παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών «να επικαιροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), από τα περίπου 90.000 και πλέον σπίτια που βρίσκονται στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα, την Airbnb, περίπου 30.000 – 35.000 υπολογίζεται ότι δεν έχουν αριθμό μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).                                                                           

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσαν πρόσφατοι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εντόπισαν περίπου 20.000 ιδιοκτησίες οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί.

Τα μέτρα

Όσον αφορά τα μέτρα που εξετάζονται, είναι:

-Όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή θα υποχρεούνται να διατηρούν πλήρη φάκελο για το ακίνητο που μισθώνουν (π.χ. εάν έχει χτιστεί νόμιμα, πόσα τετραγωνικά είναι, τι υπηρεσίες παρέχει κ.λπ.) και να είναι «γνωστοί» στην εφορία.

-Τα ακίνητα που μισθώνονται σε τουρίστες θα πρέπει να πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας, έτσι ώστε η εμπειρία του τουρίστα και το τουριστικό προϊόν να διαφυλάσσονται ακόμα και  μέσω των μισθώσεων, τύπου Airbnb.

Επίσης, τα προς μίσθωση ακίνητα θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς κανόνες ασφαλείας και να διαθέτουν π.χ. οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να υποχρεωθούν ακόμα και σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα ασφαλιστικών καλύψεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *