Ανοδική πορεία καταγράφει η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυξάνεται πάνω από 30% η μέση χονδρική τιμή του το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία ότι θα επηρεαστούν από αυτό τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Σημειώνεται ότι η ανοδική τροχιά της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζεται και εκτός Ελλάδας, καθώς καταγράφονται μεγάλες μεταβολές για ακόμα μία φορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο η μεγαβατώρα ξεπέρασε τα 200 ευρώ. Έχει αυξηθεί κατά 72% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από τον προηγούμενο μήνα, από τις 11 Οκτωβρίου, η μεταβολή είναι στα 110%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αναμενόμενη μια μικρή αύξηση των τιμών στα μέσα Νοεμβρίου. Όμως ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρχε μικρή αύξηση, οι τιμές στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια είναι διπλάσιες έως και τριπλάσιες.
Μεγαβατώρα: Στα 306 ευρώ η Ουγγαρία – Στα 139 ευρώ στην Ιταλία
Πρωταθλήτρια είναι η Ουγγαρία με 306 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία και η Βουλγαρία με 268, η Σερβία με 240 και η Ελλάδα όπου στα 202 ευρώ ευρώ είναι η μεγαβατώρα. Στη γειτονική Ιταλία η μεγαβατώρα έχει μόλις 139 ευρώ . Ενδιαφέρον έχουν και οι ανώτατες τιμές, δηλαδή οι κορυφαίες τιμές που είναι μετά τις 9.00 το βράδυ. Για την Ελλάδα σημειώθηκε ανώτατη τιμή χθες στα 500 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ για την Ουγγαρία σχεδόν στα 900 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Τί είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης
Μιλώντας σε συνέντευξή του για τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι «το φαινόμενο είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για να υπάρξει ένα μηχανισμός που να προστατεύει την ΝΑ Ευρώπη από την εμφάνιση τόσο υψηλών τιμών. Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων τριών ημερών, θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι, είναι τελείως παράλογο και απαιτεί αντίδραση άμεση. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία σε οριακές καταστάσεις δεν έχουμε αρκετές διασυνδέσεις για να λειτουργήσει σωστά, και πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε αυτές οι δυσλειτουργίες της χονδρικής να μην επιτρέπεται να περνούν στη λιανική αγορά. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία μας και, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή», τόνισε.