Thursday , 25 April 2024

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Στο “κόκκινο” και τα Χρηματιστήρια

“Φωτιά” έβαλε στις αγορές μέσα σε λίγες μόνο ώρες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Brent πετρέλαιο να σπάει για πρώτη φορά από το 2014 την τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να έχει ήδη σημειώσει αύξηση 5% αγγίζοντας τα 97 (96,8) δολάρια το βαρέλι, ενώ αύξηση μέχρι και 41% καταγράφει ήδη σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία.

Σύμφωνα, δε, με το naftemporiki.gr το Χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε ξανά σήμερα μετά από προσωρινή αναστολή, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 14%, ενώ στο βαθύ κόκκινο είναι τα ασιατικά Χρηματιστήρια και παγκοσμίως καταγράφονται μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και ο χρυσός, παραδοσιακό “καταφύγιο” σε περιόδους αβεβαιότητας, σημείωσε άνοδο 1,06% και διαπραγματεύεται στα 1.927,74 δολάρια. 

Η αγωνία και η διεθνής ανησυχία εντείνεται, δε, περαιτέρω και από την πρόθεση των ΗΠΑ, όπως διαμήνυσε ό ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάϊντεν, να απαντήσει στην αδικαιολόγητη – όπως την χαρακτήρισε – επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος (Vladimir) Putin επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο, που θα φέρει μια καταστροφική απώλεια ζωών και ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση. Ο κόσμος θα καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη».

Στην ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάϊντεν γνωστοποιει, επίσης, πως θα συναντηθεί άμεσα με τους εταίρους των G7 και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για να ανακοινώσει τις περαιτέρω επιπτώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στη Ρωσία «για αυτή την αχρείαστη πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *