Στα 15,4 έτη ο μέσος όρος… ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, στα...

Στα 15,4 έτη ο μέσος όρος… ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, στα 9,9 έτη στην ΕΕ

290
SHARE

Την άμεση αντιμετώπιση με μέτρα και κίνητρα του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα έθεσε ως προτεραιότητα  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα κυμαίνεται στα  15,4 έτη έναντι 9,9 ετών στην Ε.Ε.

«Είναι ένας στόλος επικίνδυνα γερασμένος και αυτό αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο» δήλωσε ο κ. Καραμανλής εγκαινιάζοντας την έκθεση «Αυτοκίνηση Anytime 2019» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Συνεπώς, τόνισε, «πρέπει να δράσουμε τώρα πριν είναι αργά».

«Η χώρα χρειάζεται αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτή την κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και την αντιμετωπίζουμε άμεσα», τόνισε ο κ Καραμανλής προσθέτοντας ότι επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για καθαρά αυτοκίνητα, με ξεκάθαρες προτεραιότητες:

– Να δώσουμε κίνητρα για την αντικατάσταση πολλών από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα, με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

– Να διευκολύνουμε την εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5 και Euro6.

– Να κινητροδοτήσουμε, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών, την αγορά νέων αυτοκινήτων.

Όπως είπε, ήδη καταγράφεται μία σημαντική αύξηση της αγοράς, η οποία ξεπερνάει το 20%. Αυτό, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αγορά του αυτοκινήτου έπεσε έως και 80%.

LEAVE A REPLY