Friday , 26 April 2024

Στην τελική ευθεία για τη γιορτή της Αποκριάς – Πού θα γίνουν μέχρι στιγμής εκδηλώσεις

Σε… αποκριάτικους ρυθμούς ετοιμάζονται να μπουν πολλοί από τους δήμους της χώρας διοργανώνοντας στιγμές «απόδρασης» από την καθημερινότητα. Αρκετοί δήμοι θα ανακοινώσουν τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν τέλος του μήνα μεταξύ των οποίων και δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Μια… γεύση των Απόκρεων με εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάποιοι από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.


Νομός Θεσσαλονίκης
-Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει ο δήμος Λαγκαδά. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με το «Αντέτι». Ντόπιοι και επισκέπτες του Λαγκαδά θα μαζευτούν στην κεντρική πλατεία όπου με χορό και φασολάδα θα γιορτάσουν τις Αποκριές.
-Την ίδια μέρα ο δήμος Σοχού οργανώνει μετά από δύο χρόνια αποχής, λόγω κόβιτ, το γνωστό καρναβάλι της περιοχής με παρελάσεις μασκαράδων, αρμάτων, πολύ κέφι, μουσική, χορό τραγούδια και άφθονο κρασί.

Νομός Ημαθίας
-«Γενίτσαροι και Μπούλες» είναι το κεντρικό δρώμενο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Νάουσας από τις 16 έως τις 27 Φεβρουαρίου. Το ξεχωριστό αποκριάτικο δρώμενο θα αναβιώσει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Θα ακολουθήσει το προσκύνημα στο δημαρχείο, όπου τα μπουλούκια θα πάρουν διαδοχικά την άδεια από το δήμαρχο για να ξεχυθούν στην πόλη χορεύοντας με τους κατοίκους και τους επισκέπτες σύμφωνα με το έθιμο.
Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 20/2/2023) οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα κυκλοφορούν σε δρόμους της Νάουσας χωρίς να φορούν την κέρινη μάσκα «πρόσωπο». Το δρώμενο θα επαναληφθεί την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, και την Καθαρά Δευτέρα. Τη φετινή χρονιά, μετά τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, θα δοθεί έμφαση στη μουσική παράδοση, στο γλέντι με πατινάδες και στο ξινόμαυρο κρασί.
Επίσης την Τσικνοπέμπτη φιλοξενείται στη Νάουσα η διεθνούς φήμης, ιστορική μπάντα χάλκινων πνευστών από τη Σερβία «The Fejat and Nebojša Sejdić Orchestra».

-Στο δημοτικό διαμέρισμα της Βέροιας, στη Μελίκη οι διοργανωτές υπόσχονταιγια την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μεγάλο ξεφάντωμα κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα με τον «Καλόγερο των Θρακιωτών». Το θρακικό έθιμο –συγγενικό με τη γιορτή του Βάκχου- θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Μελίκης Ημαθίας.

Νομός Χαλκιδικής
Ο δήμος Πολύγυρου προετοιμάζεται για την παρέλαση των καρναβαλιών στον κεντρικό δρόμο της πόλης που θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Διοργανώνει γλέντι με ζουρνάδες και νταούλια, παρέλαση αρμάτων και μασκαράδων. Όσοι παρευρεθούν στο γλέντι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν διαφόρων ειδών τοπικές πίτες, ελιές, λουκάνικα, και άλλα εδέσματα.
Την ίδια μέρα (26/2/2023) αποκριάτικες εκδηλώσεις με χορό, τραγούδι και κρασί διοργανώνουν και οι τοπικοί φορείς της Νικήτης στη Χαλκιδική.

Νομός Πιερίας
Στους ρυθμούς του καρναβαλιού και η Πιερία. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου τα «Τσάγκαλα» θα γιορταστούν σε Λιτόχωρο και σε Πλαταμώνα. Από το πρωί ως το απόγευμα μασκαράδες θα τραγουδούν, θα χορεύουν και θα κερνούν τους παρευρισκόμενους φασολάδα, ψητές σαρδέλες και κρασί. Κι αφού χορτάσουν χορό και γλέντι θα κάψουν τον καρνάβαλο χορεύοντας τοπικούς χορούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *