Sunday , 26 January 2025

Στη Χίο Πάσχα σημαίνει ρουκετοπόλεμος – Πάνω από 20.000 οι θεατές από Ελλάδα και εξωτερικό

Η χθεσινή γιορτινή νύχτα έγινε μέρα στο Βροντάδο της Χίου από το μοναδικό υπερθέαμα που δημιούργησαν οι χιλιάδες ρουκέτες που «έπεσαν» στον καθιερωμένο… ρουκετοπόλεμο, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Λιγότερες και φέτος οι ρουκέτες
Οι ρουκετατζήδες του Βροντάδου πιστοί στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, γιόρτασαν την Ανάσταση τηρώντας το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολλή μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι παρακολούθησαν το έθιμο περίπου 20.000 θεατές που έφτασαν στο νησί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός ρουκετών και φέτος ήταν μειωμένος- στο πλαίσιο του αυτοπεριορισμού των συνεργείων- κάτι άλλωστε που αποτελούσε και το βασικό ζητούμενο των θιγομένων κατοίκων.

Σε δύο… κύματα οι ρίψεις
Μετά τις 8 το βράδυ, αφού προηγήθηκε το στήσιμο των ρουκετοσυρτών, τα συνεργεία πραγματοποίησαν δοκιμαστικές ρίψεις προς τα καμπαναριά των ενοριών αλλά και για να διαπιστωθεί ότι οι βολές δεν θα χτυπήσουν τα σπίτια που βρίσκονται στην ενδιάμεση ζώνη. Μόλις οι καμπάνες σήμαναν 11.00 το βράδυ οι πρώτες μαζικές ρίψεις έκαναν τη νύχτα μέρα ενώ μία ώρα αργότερα οι ρουκέτες μαζί με εκατοντάδες πυροτεχνήματα μετέφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δύο παύσεις ρίψεων, η μία στις 22.45 μ.μ. για να προσέλθουν με ασφάλεια οι πιστοί στις ενορίες και άλλη μία μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα για να αποχωρήσουν οι πιστοί.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα, με τον δήμο να μοιράζει φορητούς πυροσβεστήρες και να τοποθετεί επιπλέον βρύσες περιμετρικά των εκκλησιών ενώ προχώρησε στην καθολική αντικατάσταση των συρμάτων που τοποθετούνται κάθε χρόνο για την προστασία σπιτιών και ενοριών.

Το έθιμο
Το έθιμο κρατά από την Τουρκοκρατία και πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της ενορίας του Αγίου Μάρκου και της ενορίας της Παναγίας Ερυθιανής. Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες αντικρυστά και η απόσταση μεταξύ τους είναι 500 μέτρα. Το έθιμο ξεκίνησε με έναν απλό πετροπόλεμο μεταξύ των παιδιών και εξελίχθηκε με την παρέμβαση των μεγαλύτερων σε ηλικία. Κάποια στιγμή στη μάχη μπήκαν τα κανονάκια που έφερναν οι ναυτικοί του χωριού, από τα πλοία που είχαν παροπλιστεί. Για το βράδυ της Ανάστασης οι κανονιές από την αυλή της μιας εκκλησιάς στην άλλη, είχαν μόνο ένα στόχο. Να σπάσουν με τη βροντή της πυρίτιδας τα τζάμια της αντίπαλης πλευράς. Κάποια στιγμή το πράγμα ξέφυγε και οι Τούρκοι κατήσχεσαν τα κανονάκια τα οποία μεταφέρθηκαν στο κάστρο της Χίου. Έτσι, οι ντόπιοι έβαλαν το μυαλό τους να… δουλέψει προκειμένου να συνεχίσουν τον πόλεμο. Η λύση δόθηκε από τον πυροτεχνουργό Κορακάκη που είχε έφτιαξε ρουκέτες οι οποίες μεταφέθηκαν στον Βροντάδο. Γύρω στο 1900 έμαθαν να τις φτιάχνουν μόνοι τους και αρχικά η ρίψη τους γίνονταν από τις σκεπές των εκκλησιών. Ο στόχος για τους Παναγούσους είναι ο τρούλος (κουμπές) και το λιονταράκι του Αγίου Μάρκου (το έμβλημα του Αγίου Μάρκου πάνω από την πύλη του ναού) και ο στόχος των Αγιομαρκούσων είναι το ρολόι της Παναγίας Ερυθιανής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *