Thursday , 25 April 2024

Στις 28 Μαΐου ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας – Τα μηνύματα των δύο διεκδικητών – «Ρυθμιστής» ο Ογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περνούν πλέον στην επόμενη φάση με ορίζοντα την 28η Μαΐου οπότε πρόκειται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, έπειτα από μια βραδιά θρίλερ η οποία είχε απ’ όλα: καταγγελίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για «χειραγώγηση» των αποτελεσμάτων, ανατροπές στις διακυμάνσεις των ποσοστών, υψηλούς τόνους και – στον πυρήνα της εν εξελίξει αντιπαράθεσης – αντικρουόμενες προσδοκίες. Με καταμετρημένο σχεδόν το 99% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 49,3%, και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 45%, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή των Τούρκων στις εκλογές που κινήθηκε σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα καθώς ξεπέρασε το 87%.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», 69 ετών, διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων και έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
Απέναντί του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης προειδοποίησε: «εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα». Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του αργά τη νύχτα πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Ο… ρυθμιστής Σινάν Ογάν
Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συμμαχία» των «έξι», που στηρίζει την προεδρική υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, δεν τα πήγε τόσο καλά όσο θα επιθυμούσε, καθώς η «Λαϊκή Συμμαχία» των Ερντογάν και Μπαχτσελί παρουσιάζεται να διατηρεί την πλειοψηφία με περισσότερες από 320 έδρες (επί συνόλου 600) στη νέα εθνοσυνέλευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *