Friday , 29 March 2024

Στις 31 Ιανουαρίου του 2021 θα παραδοθεί σε δημόσια χρήση η ανακαινισμένη γέφυρα των Τεμπών

Του Γ. Κατσιάνη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της γέφυρας του ποταμού Πηνειού, στα Τέμπη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από 13 μήνες  και το έργο επρόκειτο να παραδοθεί αρχικά σε δημόσια χρήση, στα τέλη Ιουνίου.  

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, λόγω της πανδημίας, είχαν επίπτωση στην πρόοδο των εκτελουμένων εργασιών ενίσχυσης/ ανακατασκευής, προκαλώντας καθυστερήσεις τόσο στην εκπόνηση των αναγκαίων επιμέρους μελετών όσο και στην παράδοση των υλικών.

«Οι περιορισμοί κυκλοφορίας προκάλεσαν απομείωση του ενεργού προσωπικού του αναδόχου και των εξειδικευμένων υπεργολάβων για την εκτέλεση των εργασιών. Επιπροσθέτως, χρειάστηκε να εφαρμοστούν εναλλακτικές μέθοδοι εργασιών, αρκετά χρονοβόρες, εξαιτίας ασυμφωνίας των δεδομένων που υπήρχαν από την περίοδο κατασκευής της γέφυρας και της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασής της», τονίζεται, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».                                

Οι παρατάσεις

Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η παράταση του έργου, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, διάστημα το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών. 

«Η έλλειψη της αρχικής μελέτης κατασκευής της γέφυρας καθώς και του μητρώου του έργου, προκάλεσε και την ανάγκη για συχνές τροποποιήσεις της μελέτης, λόγω ευρημάτων κατά τη φάση υλοποίησης της ενίσχυσης, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν με τα δεδομένα και τις παραδοχές της μελέτης ενίσχυσης», σύμφωνα με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Έτσι, μετά την έγκριση της παράτασης του χρονοδιαγράμματος από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο χρόνος παράδοσης του έργου ορίστηκε για τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που  πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στη γέφυρα των Τεμπών, η οποία εγκαινιάστηκε το 1960.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *