Thursday , 25 April 2024

Στον…Θεό οι τιμές κασεριών, φέτας, φρέσκου γάλακτος – Νέες ανατιμήσεις στα ράφια των Σ/Μ

Κατακόρυφες αυξήσεις καταγράφουν εν μέσω Οκτωβρίου οι τιμές των γαλακτομικών προϊόντων – και όχι μόνο – στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τη φέτα να αγγίζει ήδη τα 15 ευρώ το κιλό και τα κασέρια, γραβιέρες, ημίσκληρα τυριά να ακολουθούν επίσης την ανιούσα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί λ.χ. το Κασέρι Βερμίου που από χθες, με βάση τις νέες αναθεωρημένες τιμολογήσεις, διατίθεται σε καταστήματα γνωστής βορειοελλαδικής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ που πρόσφατα εξαγοράστηκε από άλλη αλυσίδα, στην τιμή των 18,46 ευρώ το κιλό έναντι 14,70 που διατίθετο μέχρι τώρα. Πάνω από 17 ή και 18 ευρώ το κιλό πωλούνται πλέον επίσης πολλές γραβιέρες, κασέρια και λοιπά σκληρά τυριά.

Αρκετές από τις επώνυμες φέτες έχουν επίσης ακριβύνει το τελευταίο εικοσαήμερο, με την τιμή λ.χ. της συσκευασίας των 400 γραμμαρίων γνωστής εταιρείας που εδρεύει στην Ήπειρο να τιμάται πλέον στα 6 ευρώ, ενώ ελάχιστες πλέον είναι οι ανάλογες συσκευασίες άλλων εταιρειών που παραμένουν στο επίπεδο των λίγων λεπτών κάτω από τα 5 ευρώ. Εξέλιξη, που δικαιώνει τις πρόσφατες προβλέψεις για άνοδο της τιμής της φέτας στο επίπεδο των 15 ευρώ το κιλό το φετινό χειμώνα.

Στον…Θεό έχει ανέβει πλέον και η τιμή του φρέσκου επώνυμου γάλακτος, με το ένα λίτρο να φλερτάρει πλέον ακόμη και με τα δύο ευρώ και κατά κανόνα πάνω από το 1,60 ευρώ, ενώ σημαντική αύξηση έχουν πάρει και τα πρόβεια και κατσικίσια γιαούρτια, κινούμενα μεταξύ του 1,52 και 1,80 ευρώ.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης στα τέλη Σεπτεμβρίου, “οι αυξήσεις είναι γενικά κάθε μήνα στα προϊόντα που μας έρχονται περίπου από 4% έως 12%” και “η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο είναι ότι θα έχουμε αυξήσεις στα αυγά, σε κάποια κατεψυγμένα λαχανικά, σε ορισμένα αλλαντικά σε τυροκομικά, απορρυπαντικά και καλλυντικά”. Πρόβλεψη που με μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε σούπερ-μάρκετ είναι πασιφανές ότι αποτελεί ήδη πραγματικότητα…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *