Thursday , 28 March 2024

Στον «πάγο» προγράμματα του ΟΑΕΔ για 34.000 ανέργους

«Φρένο» στα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είχαν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν στις αρχές Ιουνίου, βάζουν οι εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα λόγω του ότι οι εγκρίσεις των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ περνούν από το ΑΣΕΠ, τα προγράμματα των 34.000 ωφελούμενων φαίνεται πως παγώνουν.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/94 κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές πράξεις ή/και αποφάσεις, εφόσον αυτές είναι κατά νόμο αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης της σύνθετης διοικητικής ενέργειας (διορισμού ή πρόσληψης).

Δηλαδή, δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού ούτε πράξεις διορισμού, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού, δεν υπογράφονται πράξεις διορισμού.

Οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη κινηθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται, δηλαδή αναστέλλονται προσωρινά και συνεχίζονται αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Τα προγράμματα

Τα προγράμματα που «παγώνουν» είναι:

-Ο β΄ κύκλος της κοινωφελούς εργασίας σε 276 δήμους της επικράτειας και κέντρα πρόνοιας για 30.000 ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.

– Δύο προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες δεξιότητες στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) για άνεργους αποφοίτους θετικών επιστημών ως 45 ετών που αφορούν περίπου 3.500 ωφελούμενους.

-Δυο νέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, το ένα αφορά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και το άλλο είναι ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης που απευθύνεται σε 250 ανέργους, ηλικίας 22-39 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *