Saturday , 20 April 2024

Στους δρόμους οι αγρότες – Οι μαζικότερες κινητοποιήσεις αναμένονται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Τρίκαλα

Στους δρόμους, από σήμερα, οι αγρότες σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Λάρισα, όπως είχαν αποφασίσει την προηγούμενη εβδομάδα σε γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν.

Η μαζική συγκέντρωση των αγροτών, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, αναμένεται να γίνει το μεσημέρι στα Βασιλικά, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κοσμάς Στεφανίδης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι από την πλευρά τους θεωρούν, εκ των ων ουκ άνευ, «γενναία επιδότηση ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, και πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο στη μάνικα για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, διασφάλιση των αγροτοκτηνοτρόφων από τα φέσια των εμπόρων, μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους». Προσθέτει ότι, ως τώρα, δεν είχαν ανταπόκριση από το αρμόδιο υπουργείο.

Εκτός από τα Βασιλικά, οι αγρότες της Ημαθίας, με τη συμμετοχή αγροτών από Πέλλα και Φλώτινα, έχουν δώσει, για σήμερα το μεσημέρι, ραντεβού στον κόμβο της Κουλούρας. Την απόφαση πήρε η γενική συνέλευση που κάλεσε την περασμένη Τρίτη ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Κινητοποιήσεις και στη Δυτική Μακεδονία

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους σήμερα, στις πλατείες των χωριών. Καλεί, επίσης, όλους τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων. Έχει προαναγγείλει συγκεντρώσεις στην πλατεία του Μεσόβουνου, των Κομνηνών, της Βεγόρας, στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής στο Φιλώτα και στον κεντρικό δρόμο προς το Φαράγγι, μπροστά στον Ιερό Ναό της περιοχής.

Αγροτικές κινητοποιήσεις για αύριο Δευτέρα, με μπλόκα σε εθνικές οδούς αλλά και συλλαλητήρια, αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα με την συμμετοχή των Ενωτικών Ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων.

Στα Τρίκαλα, οι αγρότες βγάζουν, σήμερα, τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, και για αύριο Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματίσει αγροτικό συλλαλητήριο στην πόλη των Τρικάλων και πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς το κτήριο της νομαρχίας.

Την ίδια μέρα, οι αγρότες από την περιοχή της Καρδίτσας, αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και δημιουργία αγροτικού μπλόκου στον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ οι αγρότες του νομού Λάρισας θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές των χωριών και των πόλεων της Περιφερειακής Ενότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *