Friday , 29 March 2024

Στο “κόκκινο” η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Του Γ. Κατσιάνη

Καζάνι που βράζει είναι εδώ και δύο μήνες το Κόσοβο.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με καινούργιες που θα εκδοθούν από την Πρίστινα, προκάλεσε την μαζική παραίτηση εκατοντάδων Σέρβων δημάρχων, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων και δικαστών του Βόρειου Κοσόβου.

Έκτοτε, η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Ωστόσο, η σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού του Κοσόβου.πριν από δύο εβδομάδες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους στα βόρεια της πρώην σερβικής επαρχίας.

Στις 25 Δεκεμβρίου, πρέσβεις μεγάλων δυτικών χωρών ζήτησαν από τον Σέρβο πρόεδρο τη διάλυση των οδοφραγμάτων, απειλώντας ότι θα επιτρέψουν στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό να επιλύσει μόνος του την κατάσταση.

Αντ’αυτού, ο σερβικός στρατός ενίσχυσε τα τελευταία 24ωρα την παρουσία του στα σύνορα με το Κόσοβο.

“Θέλω να σας ενημερώσω ότι όντως αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά θα κάνουμε ο,τι μπορούμε, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Όχι όμως μόνο αυτό, θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τον λαό μας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και στα Μετόχια Αφού οι Αλβανοί πήραν τα όπλα και αύξησαν την πολεμική τους ετοιμότητα, θα λάβω όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσω το έθνος μας, να προστατεύσω τη Σερβία”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ευχή όλων είναι να πρυτανεύσει η λογική και να μην περάσουμε από τον διάλογο στα όπλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *