Friday , 19 April 2024

Στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί – Η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης- Τα επόμενα βήματα στη Βουλή

Στις 11.00 το πρωί (24.05.2023) διαβαίνουν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας
‘Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠτΔ: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, 24 Μαΐου, στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος». Μετά τη σημερινή σύσκεψη, θα ακολουθήσει ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί «ακούγονται»: Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, οποίος φέρεται και ως ο επικρατέστερος.

Τα επόμενα βήματα στη Βουλή
Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Συγκεκριμένα, στις 6.00 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών. Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *