Sunday , 5 February 2023

Στ.Πέτσας: Αυστηροποίηση των μέτρων με στόχευση στους ασυνεπείς

“Η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται αφορά τους ασυνεπείς, όχι τους συνεπείς. Τους συνεπείς δεν θα τους θίξει σε τίποτα. Ο περιορισμός θα έχει να κάνει με δύο πράγματα: Πρώτον, με τον αριθμό των επιτρεπόμενων μετακινήσεων. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε και θα αποφασιστεί τα επόμενα 24ωρα. Και δεύτερον, με το ενδεχόμενο ενός χρονικού περιορισμού στις εξόδους, δηλαδή να μη λέει κανείς ότι πάει για σωματική άσκηση και να είναι όλη την ημέρα έξω από το σπίτι. Γιατί πρέπει να μείνουμε στο σπίτι”, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ.Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα μερικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τονίζοντας ότι μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων απαγορεύονται. “Από την πρώτη στιγμή που πήραμε τα μέτρα περιορισμού, είπαμε ότι αν κάποιος είναι στην επαρχία για κάποιον λόγο έχει το δικαίωμα να γυρίσει άπαξ στον τόπο κατοικίας του. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό μας, γιατί δήθεν χάλασαν τα υδραυλικά. Αυτά δεν γίνονται και δεν θα γίνουν”

Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ανταποκρίθηκε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ακολούθησε τα μέτρα και γι΄ αυτό τα αποτελέσματα, όσον αφορά τα κρούσματα, τους ανθρώπους που είναι στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ακόμα και τα θύματα, είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. “Υπάρχουν, όμως, λίγοι, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα, κάνοντας κατάχρηση των δυνατοτήτων για μετακινήσεις. Δεν πήγαιναν πριν από τα μέτρα κάθε μέρα στο σούπερ μάρκετ, αλλά μία φορά την εβδομάδα, ίσως και πιο αραιά. Τώρα γιατί πηγαίνουν τρεις φορές την ημέρα; Ενώ, επίσης, οι Έλληνες δεν διακρινόμασταν τόσο πολύ στη σωματική άσκηση, βλέπουμε τώρα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό αυτό συνεχώς. Δηλαδή, γίνεται μία κατάχρηση από τους λίγους”, σημείωσε σχετικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα της στήριξης της οικονομίας, σημειώνοντας – στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση – ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αν χρειαστεί θα επεκταθεί και τον Μάϊο. “Κάποια από τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την παροχή ρευστότητας, εκτείνονται ακόμα περισσότερο, Ιούνιο και Ιούλιο”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Έχουμε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, όπως πρέπει. Αν χρειαστεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες, τότε είναι άλλο πράγμα. Αλλά εξέταση σεναρίου για μείωση σε συντάξεις ή σε μισθούς στο Δημόσιο δεν έχει τεθεί ποτέ”.

Τέλος, για τη στήριξη των ανέργων ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους στους Ο.Τ.Α. και σε ΝΠΔΔ και ακολουθούν τον Μάιο προγράμματα για άλλους 100.000 ανέργους, επισημαίνοντας πως “είναι ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των ανέργων μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *