Tuesday , 16 April 2024

Συμφέρει η αγορά ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου από e-shop; Πόσο κοστίζει η μεταφορά του και πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει στον καταναλωτή;

Του Γ. Κατσιάνη

Υψηλό τίμημα για τα μεταφορικά έξοδα θα κληθούν να πληρώσουν όσοι επιχειρήσουν να παραγγείλουν φέτος το χριστουγεννιάτικο δένδρο της αρεσκείας τους, μέσω e-shop.

Ειδικότερα και εν μέσω lockdown,το μέσο κόστος των μεταφορικών για την ηλεκτρονική αγορά ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου κυμαίνεται μεταξύ 5-12 ευρώ!

«Για παράδειγμα, για ένα δένδρο το οποίο κοστίζει 42 ευρώ, το κόστος των μεταφορικών είναι 12 ευρώ», δήλωσε υπεύθυνος e-shop.

Ωστόσο, το κόστος των μεταφορικών εξόδων είναι αντιστρόφως ανάλογο με το κόστος του προϊόντος.

Δηλαδή για ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο που κοστίζει πάνω από 60 ευρώ, συνήθως τα έξοδα μεταφοράς είναι δωρεάν.

Χρόνος αναμονής

Εξίσου σημαντική παράμετρος, όμως για την ηλεκτρονική αγορά είναι και η χρονική διάρκεια παραλαβής του προϊόντος και εν προκειμένω, του χριστουγεννιάτικου δένδρου.  

Παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί αισθητά ο χρόνος παραλαβής των δεμάτων, σε σχέση με το πρώτο lockdown της άνοιξης, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τρεις με έξι εργάσιμες ημέρες.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN), μόλις ένας στους πέντε online καταναλωτές αξιολογούν θετικά τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων.  

Διαθεσιμότητα

Επιπλέον, η μη διαθεσιμότητα ενός προϊόντος αποτρέπει πολλούς καταναλωτές να μην προχωρήσουν στην on line αγορά.  

Ο λόγος είναι ότι η λανθασμένη διαθεσιμότητα προκαλεί ταλαιπωρία στους καταναλωτές, οι οποίοι αισθάνονται ότι «χάνουν το χρόνο τους» καθώς εάν το γνώριζαν εξαρχής, ενδεχομένως να μην επέλεγαν να αναζητήσουν το προϊόν στο συγκεκριμένο e-shop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *