Friday , 12 July 2024

Συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο – Αλλαγή… σκυτάλης στα υπουργεία με μηνύματα για καθημερινότητα, ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις

Συνεδριάζει σήμερα στις 10.00 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεσή του μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ανασχηματισμός αποτυπώνει τη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στη μέριμνα για τους αγρότες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα μηνύματα του πρωθυπουργού στη νέα υπουργική ομάδα. Μηνύματα για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον καθαρό πολιτικό διάδρομο που έχει ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό θέλησε να δώσει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης προς τους πολίτες, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια, αγρότες, περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα. Άμεσα θα ξεκινήσουν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής. Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ορκωμοσία και η αλλαγή… σκυτάλης στα υπουργεία
Ορκίστηκαν χθες στις 6.00 το απόγευμα από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επικεντρώθηκαν σε πέντε υπουργεία. Τέσσερις είναι οι μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών και 11 οι νέες προσθήκες. Οι τρεις εξ αυτών, είναι υπουργοί που είχαν χαρτοφυλάκιο την περίοδο 2019-2023. Μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών ακολούθησαν οι παραδόσεις – παραλαβές.
Στο υπουργείο Εσωτερικών: Σε κλίμα συγκίνησης ο Θοδωρής Λιβάνιος, μέχρι πρότινος υφυπουργός, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εσωτερικών που κατείχε η Νίκη Κεραμέως. «Η ομάδα μας εδώ έχει μπροστά ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο και πρέπει να το υλοποιήσουμε και εμπρόθεσμα και ταχύτατα με μοναδικό στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών ιδιαίτερα όσο αφορά την επαφή τους με το ελληνικό δημόσιο και ιδίως να φτιάξουμε, να οργανώσουμε σε συνεργασία με την ίδια την αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη, ισχυρότερη αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Λιβάνιος.
Υπουργείο Ανάπτυξης: Τη σκυτάλη στη μάχη κατά της ακρίβειας παρέλαβε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από τον Κώστα Σκρέκα, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. «Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι. Και πρέπει να παταχθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Με τη βοήθεια του καταναλωτικού κοινού, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των μηχανισμών του κράτους, θα κάνουμε τα πάντα για ποιοτικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές».
Στο υπουργείο Εργασίας: Η Νίκη Κεραμέως παρέλαβε τα ηνία από τη Δόμνα Μιχαϊλίδου. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια άοκνα, συνεργατικά με συνέπεια και όραμα προκειμένου και από αυτή θέση να εργαστούμε για την καθημερινότητα και το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων. (…) Έχουν γίνει πραγματικά εξαιρετικές προσπάθειες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε, να χτίσουμε πάνω στα πολύ σημαντικά κεκτημένα της πενταετίας και να οικοδομήσουμε πραγματικά για όλες τις κατηγορίες που ωφελούνται από αυτό το υπουργείο, είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε μιλάμε ευρύτερα για συνταξιούχους, ευρύτερα για την κοινωνία ολόκληρη» δήλωσε η κα Κεραμέως.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ο απερχόμενος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Κώστα Τσιάρα. Ο κ. Τσιάρας αποχαιρέτησε με θερμά λόγια τον κ. Αυγενάκη και προέταξε τα ζητήματα ανακούφισης του αγροτικού κόσμου. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την απόφαση του πρωθυπουργού να μου αναθέσει τα καθήκοντα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος του πρωτογενού στομέα είναι ένας χώρος γεμάτος προκλήσεις» τόνισε ο κ. Τσιάρας.
Στο υπουργείο Μετανάστευσης: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικατέστησε τον Δημήτρη Καιρίδη. «Το μεταναστευτικό είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη με πάρα πολλές αναδυόμενες και ήδη εκπεφρασμένες προκλήσεις και εντάσεις γεωπολιτικής φύσης και άλλης που κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρόκειται να εντείνουν και το πρόβλημα των πιέσεων, άρα ο βαθμός ετοιμότητας ασφαλώς και δεν χαλαρώνει, αντιθέτως θα πρέπει και να ενταθεί ανάλογα με τη συγκυρίες. Έχει όμως και την εθνική του διάσταση και εθνική του διάσταση»είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απελθόντα υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον νέο υφυπουργό Χρίστο Δήμα. Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για έναν χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά, θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *