Friday , 26 April 2024

Συνεργασία της Pfizer με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα fake news στην υγεία

Στην εγκυρότητα της ενημέρωσης σε θέματα υγείας επενδύει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Η συμφωνία εστιάζει σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο πεδίο, αυτό της Επαλήθευσης Γεγονότων (FactChecking) γύρω από την υγεία.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας γύρω από τη διακίνηση κατασκευασμένων, ψευδών ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο που δυσχεραίνουν ή απειλούν την ικανότητα ιατρών και ασθενών να λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και των παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών να εκτελούν πρωτόκολλα και πολιτικές υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο θα αναπτύξει μία συλλογή ευφυών ψηφιακών εργαλείων, τα οποία υπόσχονται να μετρούν την πιστότητα των πληροφοριών και των πηγών τους στο διαδίκτυο, αλλά και να παρέχουν αντίστοιχες, έγκυρες πληροφορίες ως «αντίδοτο» στην παραπληροφόρηση.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ενισχυθεί η κατανόηση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χρηστών των πληροφοριών για θέματα υγείας, η καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών γύρω από την υγεία τους και, τελικά, η ενδυνάμωσή τους.

«Η ομάδα μας θα αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία για το χαρακτηρισμό της εγκυρότητας  των αναρτήσεων και τη στοχευμένη διάδοση έγκυρης πληροφορίας», δήλωσε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων (ΕΚΔΕΔ)  και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Ευαγγελία Πιτουρά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *