Friday , 26 April 2024

Σύνταξη 384 ευρώ τον μήνα ώσπου να εκδοθεί η κανονική

Προσωρινή σύνταξη ισόποση με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για όλους, προβλέπει το πρώτο γενικευμένο μέτρο της κυβέρνησης για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» των εκκρεμών συντάξεων.

Η σύνταξη αυτή θα δίδεται με fast track διαδικασίες αμέσως μετά την υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Τα ποσά της εθνικής σύνταξης θα δοθούν αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, σε όσους η σύνταξή τους καθυστερεί.

Αναγνωρίζοντας το τεράστιο κοινωνικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες μένουν για μήνες ή και χρόνια χωρίς κάποιο εισόδημα γιατί δεν δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε ως προσωρινή λύση την καταβολή της εθνικής σύνταξης, 384 ευρώ τον μήνα για 20 έτη ασφάλισης, που μειώνεται σταδιακά για να φθάσει τα 345 ευρώ για τη 15ετία, για όσους μήνες καθυστερεί η έκδοση της οριστικής απόφασης. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, οι συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δύο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για να λάβει κάποιος υποψήφιος συνταξιούχους την εθνική σύνταξη εκ των προτέρων, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει είτε το 62ο έτος ηλικίας είτε προφανώς να έχει 15 έτη ασφάλισης. Τη νέα προσωρινή εθνική σύνταξη θα δικαιούνται βέβαια και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη αναπηρίας, για τους οποίους μάλιστα ο νόμος προβλέπει εθνική στο ύψος των 384 ευρώ, ανεξάρτητα από την 20ετία. Εφόσον, όταν εξεταστεί η αίτηση, διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλισης, τα ποσά θα θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και θα πρέπει να αναζητηθούν στη συνέχεια από τον e-ΕΦΚΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *