Friday , 29 March 2024

Τέλος οι διαφημίσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια και εθνικές οδούς

Τέλος στο άναρχο τοπίο με τη υπαίθρια διαφήμιση, που προσβάλλει την αισθητική και το περιβάλλον και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, φιλοδοξεί να βάλει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, εφεξής απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων σε πεζοδρόμια, δρόμους και εθνικές οδούς, ενώ για πρώτη φορά εισάγονται ρητές απαγορεύσεις, που δεν επιδέχονται παρερμηνείες, και επέρχεται πλήρης ευθυγράμμιση με το άρθρο 11 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση συμμορφώνεται πλήρως με το άρθρο 4 της Σύμβασης της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4266/2014 (Α’ 135), με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τη νομοθεσία για την προστασία αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, ιστορικών τόπων και παραδοσιακών οικισμών και τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς και με τη δασική νομοθεσία. Επιπλέον, συμμορφώνεται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ενδεικτικά, υπ’ αριθμ. 909/2007 Απόφαση ΣτΕ, Α΄ Τμήμα), η οποία κατέστησε ανίσχυρες και μη εφαρμόσιμες από τη Διοίκηση τις διατάξεις της προηγούμενης ΚΥΑ (υπ’ αριθμ. 52138/2003, Β΄ 1788). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *