Thursday , 28 March 2024

Τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από σήμερα – Ποιοί πρέπει να συνεχίσουν να τη φοράνε

Αίρεται από σήμερα η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο η άρση αυτή συνοδεύεται από ισχυρή σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να παραμείνει η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και να συνεχιστεί η χρήση της από άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο (ευπαθείς ομάδες) και ανεμβολίαστα άτομα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τους επιστήμονες, η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας, ο ιός δεν έχει φύγει.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό ότι από σήμερα δεν καταργείται εντελώς η χρήση της μάσκας για κορωνοϊό στους εξωτερικούς χώρους», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά και υπενθύμισε την ισχυρή σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για διατήρησή της όπου διαπιστώνεται συνωστισμός και για χρήσή της από άτομα με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και για τα άτομα τα οποία δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό έναντι του SARS Cov-2.

«Οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρας μας δεν επιτρέπουν ακόμα την πλήρη αποδέσμευση από τις μάσκες ακόμη στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η δυναμική του ιού βρίσκεται υπό συνεχή στενή υγειονομική παρακολούθηση», κατέληξε η κ. Τσικρικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *