Βαριές ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα μας αν στο μεταξύ έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό. Το νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή για ψήφιση περίπου στα τέλη Ιουνίου, μετά και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Το νέο νομοσχέδιο
Ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Μάκη Bορίδη προβλέπει μεταξύ άλλων δρακόντεια μέτρα, όπως φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, όπου θα υπάρχει δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής εκτέλεσης της ποινής μόνο με οικειοθελή αναχώρηση από τη χώρα μας, κατάργηση χορήγησης άδειας διαμονής για όσους διαμένουν επτά χρόνια παράνομα στη χώρα, μείωση χρόνου οικειοθελούς αναχώρησης από 26 σε 14 ημέρες και βραχιολάκι μέχρι την αποχώρηση, κ.ά. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός και δίκαιος ο μηχανισμός των επιστροφών και επισημαίνουν πως αυτό δεν είναι μόνο μία εθνική προτεραιότητα, είναι μία ευρωπαϊκή προτεραιότητα.
Αυστηροποίηση του πλαισίου
Για την είσοδο στη χώρα, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηροποίηση του πλαισίου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τη μετανάστευση που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2026. Ειδικότερα, προβλέπεται ως υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου ο κίνδυνος από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, εθνικής ασφάλειας και δημόσιας υγείας και παράλληλα επεκτείνεται η διάρκεια του χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου από 5 έτη σε 10 έτη και εισάγεται δυνατότητα παράτασης αυτής μέχρι και για 5 έτη.
Αύξηση των ορίων ποινής
Για τους παρανόμως εισερχόμενους στη χώρα, προβλέπεται αύξηση των ορίων ποινής από 3 μήνες σε τουλάχιστον 2 έτη και σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 6 μήνες σε τουλάχιστον 3 έτη. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η χρηματική ποινή, που μπορεί να φτάσει και τα 10.000 ευρώ.
Ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το νέο νομοσχέδιο ποινικοποιείται η παράνομη παραμονή στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας και προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, μη δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής έκτισης ποινής καθώς και δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινής υπό τον όρο δήλωσης του καταδικασμένου πολίτη τρίτης χώρας σε εκούσια αναχώρηση από την Ελλάδα. Η αναστολή εκκινεί με την αναχώρηση από τη χώρα.
Για ποιους καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής
Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους έχουν εισέλθει χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και διαμένουν επτά χρόνια παράνομα στη χώρα. Για την οικειοθελή αναχώρηση θα γίνει μείωση των προβλεπόμενων προθεσμιών από 25 σε 14 ημέρες, καθώς και μείωση στην παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους από 120 στις 60 ημέρες. Επιπλέον, θα επιβάλλεται ηλεκτρονική επιτήρηση ως περιοριστικό μέτρο κατά την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.