Του Γ.Κατσιάνη
Σήμερα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στον κόσμο έχουν εμφυτεύσει μικροτσίπ τεχνολογίας Radio Frequency Identification (RFID) στο δέρμα τους.
Πρωταθλητές φέρονται να είναι οι Σουηδοί, καθώς τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν εγκαταστήσει μικροτσίπ ασύρματου εντοπισμού και αναγνώρισης αντικειμένων.
Την αρχή έκανε το 1998 ο καθηγητής Κυβερνητικής του πανεπιστημίου Reading της Μεγάλης Βρετανίας, Kevin Warwick, ο οποίος εδώ και 25 χρόνια με μία κίνηση του χεριού του μπορεί να ανάβει τα φώτα, να ανοίγει πόρτες, να ανάβει και να σβήνει το καλοριφέρ και να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή του.
Έξι χρόνια αργότερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food & Drug Administration) ενέκρινε την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους, έπειτα από αίτημα της εταιρείας λογισμικού Applied Digital Solutions.
Τα μικροτσίπ έχουν μήκος 11 χιλιοστών και μέγεθος κόκκου ρυζιού, εμφυτεύονται με ειδική σύριγγα στον λιπώδη ιστό στο χέρι του ανθρώπου.
Η αντικατάσταση των καρτών στις συναλλαγές, το άνοιγμα κωδικών smartphones και Η/Υ και η απενεργοποίηση συστημάτων συναγερμού είναι μερικά από τα οφέλη για τους χρήστες.
Πρόσφατα, οι αμερικανικές αρχές άναψαν το “πράσινο φως” για την πειραματική εγκατάσταση εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους από την start up Neuralink του Ίλον Μασκ.
Η πρακτική αυτή αναμένεται να αποκτήσει ευρεία εφαρμογή στο μέλλον καθώς απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία και κινητικά προβλήματα.