Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν έως αύριο, Τρίτη 10 Μαρτίου. Η πρώτη από τις 12 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου.
Τί περιλαμβάνει ο νέος ΕΝΦΙΑ
Για την πλειοψηφία των φορολογουμένων ο φόρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στην περίπτωση που δεν υπήρξαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Αυξημένα εκκαθαριστικά θα δουν όσοι απέκτησαν ακίνητα μέσα στο 2025 μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς, καθώς και όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους ή ολοκλήρωσαν την ανέγερση νέων ακινήτων. Χαμηλότερος φόρος αναμένεται για όσους προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτων σε παιδιά και εγγόνια.
Ποιοι θα έχουν εκπτώσεις
-Εάν το ακίνητο ήταν ασφαλισμένο την περυσινή χρονιά, από τρεις μήνες και πάνω τότε η έκπτωση θα είναι 10% ή 20%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
-Ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα, μπορούν να έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 50%, ή και 100%, ειδικά τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρίες.
-Όμως η ουσιαστική αλλαγή αφορά ακίνητα σε περισσότερους από 13.000 μικρούς οικισμούς. Για κύριες κατοικίες σε περιοχές έως 1.500 κατοίκους (εκτός Αττικής) ή έως 1.700 κατοίκους σε Έβρο, Δυτική Μακεδονία και παραμεθόριες ζώνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% από φέτος, ενώ από το 2027 καταργείται πλήρως. Τέλος υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν έγκαιρα αν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις ή εφάπαξ. Αν το κάνουν σε δόσεις αυτές είναι 12 και η πρώτη πρέπει να πληρωθεί 31 Μαρτίου. Εάν το κάνουν εφάπαξ επίσης το ποσό πρέπει να πληρωθεί 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρχει το κίνητρο της έκπτωσης.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν