Στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετείχε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στην πόλη.
Ο πρύτανης στην διάρκεια της τοποθέτησής του, αναφέρθηκε στους στους ελέγχους που διενεργούνται στα λύματα της πόλης και εκτίμησε πως είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να «αρχίσουν να δείχνουν από την επόμενη εβδομάδα και προς τα τέλη Νοέμβρη μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορωνοϊού».
Παπαϊωάννου: Ξεχωριστή συλλογή λυμάτων σε 4 σημεία για να έχουμε καλύτερη εικόνα
Ο πρύτανης στάθηκε επίσης και σ’ ένα επόμενο βήμα που θα γίνει με ιδίους πόρους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να χωριστεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σε 3 με 4 σημεία. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται ξεχωριστά συλλογή λυμάτων και θα υπάρχει επιδημιολογική εικόνα για κάθε περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.
Εξαδάκτυλος: Χρειαζόμαστε διαφορετική δράση ανά περιοχή
Αναφορικά με το τελευταίο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος διευκρίνισε πως από την ξεχωριστή ανάλυση λυμάτων θα πρέπει να περιμένουμε διαφορετικές δράσεις ανά περιοχή και όχι διαφορετικά μέτρα. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει άλλο όριο κυκλοφορίας η μία περιοχή και άλλο η άλλη. Αλλά να υπάρχει πιο στοχευμένος έλεγχος με πιο εκταταμένες δειγματοληψίες ή άλλου είδους δράσεις».
Σαρηγιάννης: Κυλιόμενα lockdown με υποπεριορισμούς
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, εκτίμησε και αυτός στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, πως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης αναφορικά με τους ελέγχους στα λύματα.
Στάθηκε επίσης στην επόμενη ημέρα κάνοντας λόγο για «κυλιόμενα lockdown και υποπεριορισμούς». «Στο βαθμό που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο Μάρτιο. Μιλάω για διαχειρίσιμα κρούσματα που θα αυξομειώνονται σε λογικές τιμές και ασφάλεια του συστήματος δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη του Δήμου όπου έγινε και ενημέρωση της κατάστασης στα νοσοκομεία και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Επικεφαλής των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκαν στις ελλείψεις στα νοσοκομεία όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, τα κρεβάτια και τις μονάδες εντατικής θεραπείας και ζήτησαν στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.
Ζέρβας: Είμαστε στο βαθύ κόκκινο με τον κορωνοϊό
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι πολύ κρίσιμο για την Θεσσαλονίκη, όσον αφορά την πανδημία. «Είμαστε στο βαθύ κόκκινο. Δίνουμε αγώνα με τον κορωνοϊό. Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Να είμαστε ενωμένοι», είπε στην τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη που κράτησε ως μετά τα μεσάνυχτα.
«Συνθήκες θερινής χαλάρωσης, επιστροφή φοιτητών στην πόλη, οι παραθεριστές των γύρω περιοχών, άνοιγμα των σχολείων, αύξηση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών και η ενεργοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης που είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα αλλά και στη διασκέδαση, ευνόησαν τη διασπορά του κορωνοϊού», σχολίασε.