Τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού μετά την νέα αύξηση κρουσμάτων σχολίασε μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου PROLEPSIS, Αθηνά Λινού.
Η κ. Λινού πρότεινε εξ αποστάσεως εργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό και παροχή μάσκας σε όλους τους εργαζόμενους ειδικά στους χαμηλόμισθους.
Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κ. Λινού σημείωσε ότι το Υπουργείο είναι αυτό που θα αποφασίσει αλλά είναι και αυτό που θα πρέπει να δώσει κονδύλια για προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών. “Ήταν η χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τηλεκπαίδευση αλλά δεν κατέστη εφικτό. Πρέπει να διατηρήσουμε την εκπαίδευση. Τα παιδιά μας χρειάζονται τη μόρφωση. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε επαρκή τηλεκπαίδευση και εκπαίδευση των γονέων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό γιατί στη μέση οικογένεια υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής και ένα 20% του πληθυσμού δεν έχει διαδίκτυο. Θα πρότεινα λοιπόν, να αξιοποιηθούν ανοιχτοί ή μη χρησιμοποιούμενοι χώροι για να γίνουν σχολικές τάξεις και να προσληφθούν έκτακτοι εκπαιδευτικοί που να συμβάλουν στο να αραιώσουν τα παιδιά στις τάξεις”.
Η κ. Λινού πρότεινε και τη θέσπιση κυκλικού ωραρίου στα σχολεία (όπως γινόταν μάθημα παλαιότερα πρωί/απόγευμα).
Επιπλέον, όπως τόνισε η κ. Λινού προτεραιότητα επίσης πρέπει να δοθεί και στο κομμάτι της κοινωνίας που εμφανίζει δυσπιστία απέναντι στην ύπαρξη της πανδημίας. “Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ιδίως των νέων, των ηλικιωμένων αλλά και των ευάλωτων κοινωνικο-οικονομικά ομάδων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού”.