Thursday , 25 April 2024

Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι ΥΠΕΞ Δένδιας και Μπλίνκεν στην Αθήνα

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Αυτή την ώρα συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός κατά τη συνάντησή τους είπε: «Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και τόνισε ότι αυτός ο διάλογος σίγουρα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες για πάνω από 20 χρόνια. Όπως είπε «οι σημερινές συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που αφήσαμε τον 3ο Στρατηγικό Διάλογο,το 2021. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε. Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Επιτρέπουμε στους στρατιώτες μας πλέον να κάνουν μαζί ασκήσεις σε διαφορετικές χώρες. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος ουσιαστικά στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Έχουν γίνει 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας. Επίσης, θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, η Ελλάδα βοήθησε πάρα πολύ και πάρα πολύ γρήγορα κιόλας στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής που έγινε στην Τουρκία».

Ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Το πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά. Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *