Ο παραδοσιακός χαλβάς, αγαπημένο σαρακοστιανό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους έχει την τιμητική του στη νηστεία της σαρακοστής. Ως ο «βασιλιάς» της Καθαράς Δευτέρας η τιμή του δεν έχει γλυτώσει τις ανατιμήσεις. Πέρσι η τιμή του παραδοσιακού χαλβά αυξήθηκε κατά 5-7%. Αλλά και φέτος η τιμή του παίρνει την… ανηφόρα.
«Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που παράγεται από ταχίνι,σουσάμι, ζάχαρη. Η αύξηση των πρώτων υλών ήταν και είναι γενικά μεγάλη», αναφέρει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της συντεχνίας καταστηματαρχών – ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος.
Αύξηση στην παραγωγή σημαίνει και αύξηση στην πώληση
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος: «Για παράδειγμα η τιμή της ζάχαρης έχει ανέβει πάνω από το 100%. Το κόστος της ενέργειας εξακολουθεί να είναι υψηλό και μεγαλύτερο από το περσινό κόστος. Η τιμή της χονδρικής του χαλβά για φέτος φαίνεται πως θα έχει μία αύξηση που θα μετακυλήσει στην τιμή πώλησης περίπου 10%. Για μένα προσωπικά αυτό το ράλι τιμών ή αυτή η αυξητική διάθεση θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τη στιγμή που κάποιες πρώτες ύλες θα αρχίζουν να έχουν πτωτικές τιμές. Δεν έχει συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες πρώτες ύλες που δείχνουν πτωτική τάση όχι όμως όλες. Για παράδειγμα η ζάχαρη τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε 0,45 ευρώ το κιλό. Έφτασε το Νοέμβριο του 2022 στο 1,27 ευρώ και τώρα βρίσκεται περίπου στο 1,07 ευρώ το κιλό. Η πτωτική τάση των τιμών στα προϊόντα δεν φτάνει στο «ράφι». Ο χαλβάς από το 2020 -και μιλάω για το κομμάτι που αφορά τη ζάχαρη χωρίς να υπολογίσω τα υπόλοιπα κόστη της παραγωγής- εκ των πραγμάτων έχει μια μεγάλη αύξηση στην τιμή του κιλού στις πρώτες ύλες. Επίσης και η ενέργεια εξακολουθεί να μένει σε υψηλά επίπεδα. Δύσκολα πιστεύω θα δούμε τις τιμές των προϊόντων στο «ράφι» να πέφτουν αν δεν συνδυαστούν με πτώση φόρων στα προϊόντα. Πιστεύω ότι όταν πέσει ο ΦΠΑ θα δει ο καταναλωτής και πτώση στις τιμές των προϊόντων», διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.