Saturday , 20 April 2024

Την επαναλειτουργία των μεθοριακών σταθμών Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Ευζώνων, Ορμενίου και Κήπων σε 24ωρη βάση ζητούν οι ιδιοκτήτες εταιρειών διεθνών μεταφορών

Την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς και επηρεάζουν τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, ζητά η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).

Με επιστολή προς τα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία  καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει «όλα τα μέτρα περιορισμού των συνοριακών διελεύσεων καθώς παρεμποδίζουν την ομαλή διενέργεια των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, δημιουργώντας χρονοκαθυστερήσεις στις συνοριακές διελεύσεις – και κατ’ επέκταση κίνδυνο αλλοίωσης ευπαθών εμπορευμάτων – και πρόσθετο διοικητικό βάρος στις εταιρείες μεταφορών και στους οδηγούς τους, με σκοπό την σταδιακή άρση τους και την απρόσκοπτη διεθνή εμπορευματική ροή».

Ειδικότερα, η ΟΦΑΕ επισημαίνει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν σε 24ωρη βάση οι μεθοριακοί σταθμοί Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Ευζώνων, Ορμενίου και Κήπων.

«Η απαγόρευση των συνοριακών διελεύσεων από τις 23:00 έως τις 7:00 δημιουργεί άσκοπες χρονοκαθυστερήσεις στην συνοριακή διέλευση των φορτηγών, την παράδοση των εμπορευμάτων, καθώς το βράδυ βρίσκονται ακινητοποιημένα και τις πρωινές ώρες παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αξίζει να σημειωθεί, πως στους Ευζώνους κάθε πρωί αφού ξεκινήσουν οι συνοριακές διελεύσεις και στην συνέχεια η κανονική λειτουργία του τελωνείου, χρειάζονται 3-4 ώρες προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των οχημάτων, η οποία αναγκαστικά διακόπτεται και πάλι στις 23:00 κάθε βράδυ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η ΟΦΑΕ χαρακτηρίζει ως «πρόσθετο διοικητικό βάρος» την υποχρέωση

υποβολής PLF και από τους οδηγούς διεθνών μεταφορών, καθώς, όπως επισημαίνει «οι οδηγοί περνούν τα σύνορα της χώρας μας κατά μέσο όρο ανά 9-10 ημέρες ο κάθε ένας ενώ με τα στοιχεία του οχήματος και τα συνοδευτικά έγγραφα των εμπορευμάτων, έτσι κι αλλιώς είναι καταγεγραμμένοι και τα στοιχεία τους είναι προσβάσιμα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *